Skip to content

Hem Arbetslivsguide Så ansöker du om inkomstrelaterad dagpenning

Så ansöker du om inkomstrelaterad dagpenning

Om du är medlem och blir arbetslös eller permitterad kan du ansöka om inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning hos oss. Det är mycket enkelt. Registrera dig som arbetssökande och skicka in din ansökan om arbetslöshetsersättning till oss.

Även om det är enkelt kan du ändå stöta på en hel del praktiska frågor i olika situationer. Oroa dig inte, på den här sidan har vi sammanställt ett omfattande informationspaket om hur du ansöker om arbetslöshetsersättning.

Oavsett om du är arbetslös, permitterad, egenföretagare eller deltidsarbetande fungerar ansökan om dagpenning på samma sätt.

Checklista för ansökan om inkomstrelaterad dagpenning

  • Anmäl dig som arbetssökande hos AN-tjänsterna senast den första dagen av arbetslöshet eller permittering.
  • Gör din första ansökan om arbetslöshetsdagpenning i OmaYTK-tjänsten när det har gått två veckor från det att arbetslösheten eller permitteringen började.
  • Du behöver inte kontakta oss separat. Du kan koncentrera dig på att söka jobb i det här skedet. När du har skickat in din ansökan tar vi över. Vi kontaktar dig om något annat behövs.
  • Om du fortfarande är arbetslös eller permitterad ska du göra en ny ansökan när det har gått fyra veckor eller en månad från den sista dagen i din första ansökan. OmaYTK ger dig rätt ansökningstid, dvs. start- och slutdatum för din ansökan.
  • När din arbetslöshet eller permittering upphör, gör din sista ansökan tidigast på den sista arbetslöshets- eller permitteringsdagen.
  • Gör alla ansökningar senast inom tre månader från ansökningsperiodens första dag.