Hyppää sisältöön

Jos olet meidän jäsen ja jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, voit hakea meiltä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Ansiopäivärahan hakeminen on helppoa. Ilmoittaudu työnhakijaksi ja lähetä meille ansiopäivärahahakemus.

Vaikka homma on helppo, saatat silti törmätä eri tilanteissa moniin käytännön kysymyksiin. Ei huolta, tälle sivulle olemme koonneet avuksesi kattavan tietopaketin ansiopäivärahan hakemisesta.

Ansiopäivärahan hakeminen toimii samalla tavalla olet sitten työtön, lomautettu, sivutoiminen yrittäjä tai osa-aikatyöntekijä.

Muistilista ansiopäivärahan hakemiseen

  • Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä www.työmarkkinatori.fi.
  • Tee ensimmäinen ansiopäivärahahakemus OmaYTK -palvelussa, kun työttömyyden tai lomautuksen alusta on kulunut kaksi viikkoa.
  • Voit lähettää hakemuksen, vaikka sinulla ei olisi kaikkia liitteitä tai työvoimapoliittinen lausunto puuttuisi. Puuttuvia tietoja voi täydentää myöhemmin. Tärkeintä on lähettää hakemus.
  • Sinun ei tarvitse olla erikseen meihin yhteydessä. Sen sijaan voit tässä kohtaa jo keskittyä työnhakuun. Kun olet lähettänyt hakemuksen, homma siirtyy meille. Me otamme yhteyttä, jos jotain vielä tarvitaan.
  • Jos työttömyys tai lomautus jatkuu, tee jatkohakemus, kun ensimmäisen hakemuksesi viimeisen päivän jälkeen on kulunut neljä viikkoa tai kuukausi. OmaYTK antaa sinulle oikean hakujakson eli hakemuksen alku- ja loppupäivämäärän.
  • Kun työttömyys tai lomautus päättyy, tee viimeinen hakemus aikaisintaan viimeisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä.
  • Tee kaikki hakemukset viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakujakson ensimmäisestä päivästä.

Ansiopäivärahan hakeminen

Tietopankin tähän osioon olemme keränneet paljon tietoa ansiopäivärahan hakemisesta.

Ansiopäivärahahakemus

Helpoiten teet ansiopäivärahahakemuksen OmaYTK:ssa. Se on sähköinen palvelumme, joka auttaa sinua hakemuksen täydentämisessä. Voit hakea samalla hakemuksella ansiopäivärahaa riippumatta tilanteestasi.

Palkkatiedot ja liitteet

Olemme rakentaneet hakemuksen siten, ettei sinun tarvisi meille liitteitä lähettää. Täytä hakemus huolellisesti, me neuvomme ja pyydämme, jos jotain ylimääräistä tarvitsemme.

Käsittelyaika

Mielestämme hakemusten käsittelyaika tulisi aina olla mahdollisimman lyhyt.

Velvollisuutesi hakijana

Hakija sinun pitää antaa meille tarvittavat tiedot. Täytä siis hakemus huolellisesti ja merkitse kaikki muutokset tilanteessasi.

Ennakkomaksu

Poikkeustilanteissa meillä on mahdollisuus maksaa sinulle ansiopäivärahaa ilman päätöstä.

Sairastuminen ja työkyvyttömyys

Pienet flunssa eivät haittaa, mutta vakavammat sairastumiset ja työkyvyttömyys voivat vaikuttaa oikeuteesi saada ansiopäivärahaa. Ilmoita sairastumisesta ja työkyvyttömyydestä ansiopäiväraha.