Hyppää sisältöön

Sovitellun ansiopäivärahan hakeminen

Helpoiten haet soviteltua ansiopäivärahaa OmaYTK:n kautta. Tee ansiopäivärahahakemus ja lisää päiväkohtaisiin tietoihin tekemäsi työt.

Jos haet päivärahaa ensimmäistä kertaa, tee hakemus vasta kahden viikon kuluttua työn alkamisesta. Jos jo saat ansiopäivärahaa, jatka hakemista normaalissa rytmissäsi. Jos on tarvetta muokata hakujaksoa, me neuvomme sinua siinä, kun käsittelemme hakemuksesi.

Muista tehdä hakemus viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, mistä alkaen haet ansiopäivärahaa maksettavaksi. Älä jää odottamaan tarvittavia liitteitä, sillä ne voi toimittaa myöhemminkin.

Ilmoita hakemuksessa työtunnit, jotka olet tehnyt. Tarvitsemme tiedon työtunneista työaikarajoituksen tarkistamiseen sekä työssäoloehdon täyttämiseen.

Kun sinulla on tuloja osa-aikatyöstä, ilmoita myös siitä meille. Voit hakea tulotiedot tulorekisteristä. Voit tarvittaessa liittää hakemukseen myös palkkalaskelman. Tulot osa-aikaisesta työskentelystä vaikuttavat ansiopäivärahasi määrän sen hakujakson aikana, kun palkka maksetaan.

Esimerkki

Työskentelet osa-aikaisesti huhtikuussa ja haet päivärahaa. Palkka maksetaan vasta toukokuussa.

Kun toukokuussa teet hakemuksen huhtikuulta, ilmoita hakemuksessa työtunnit huhtikuulta. Tarvitsemme tietoa niistä työssäoloehdon ja työajan seurantaa varten. Lähetä hakemus. Koska huhtikuussa ei ole palkanmaksua, emme tarvitse palkkatietoja tässä vaiheessa.

Kun kesäkuussa teet hakemusta toukokuulta, laita mukaan palkkalaskelma. Tarvitsemme sen, jotta voimme laskea palkan vaikutuksen ansiopäivärahaan.

Sivutoimisesta yritystoiminnasta sinun ei tarvitse ilmoittaa työtunteja. Laita sen sijaan hakemuksen liitteeksi kopio vahvistetusta verotuksesta. Jos yritystoiminta on vasta alkanut tai siinä on oleellisia muutoksia verotuksen jälkeen, toimita verotuspäätöksen sijaan muu selvitys yrityksen tuloista.

Jos työskentelet laskutusyrityksen kautta, sinun ei tarvitse ilmoittaa työtunteja. Toimita meille palkkalaskelma.

Tarvittavat liitteet

Kun haet ensimmäisen kerran soviteltavaa päivärahaa, tarvitsemme hakemuksen liitteeksi työsopimuksen. Työsopimuksessa on tietoja esimerkiksi palkkauksen perusteista ja työajasta. Tarvitsemme näitä tietoja hakemuksen käsittelemiseksi.

Voit hakea tarvittavat palkkatiedot tulorekisteristä. Tämä onnistuu samalla, kun teet hakemusta OmaYTK:ssa.

Tulorekisteritiedot eivät välttämättä riitä tai niissä voi olla virheitä. Tarkista tiedot huolellisesti ja lisää hakemukseen tarvittaessa palkkatodistus.

Merkitse hakemukseen kaikki tekemäsi työtunnit. Vaikka soviteltu päiväraha on maksuperusteinen, tarvitsemme työssäoloehtorekisterin täydentämiseksi tiedon, milloin olet työn tehnyt.