Hyppää sisältöön

Ansiopäivärahan verotus tapahtuu verottajan ohjeiden mukaan.

Vaikka ansiopäiväraha on pienempi kuin palkka, jota olet saanut aiemmin, veroprosenttisi ei välttämättä silti ole pienempi. Tämä johtuu siitä, että ansiopäivärahasta ei voi tehdä samoja verovähennyksiä kuin palkkatulosta.

Verohallinto on päättänyt, että jos ansiopäivärahasta toimitetaan ennakonpidätys palkkaa varten määrätyn ennakonpidätysprosentin ja lisäprosentin mukaisesti, on ennakonpidätysprosentti aina vähintään 25.

Muutosverokortti ansiopäivärahan verotusta varten

Kun haet ansiopäivärahaa, sinun kannattaa tilata uusi verokortti. Näin voit varmistua, että ansiopäivärahan verotus menee kerralla oikein.

Verokortin voit tilata verottajan sähköisessä palvelussa. Tilaa verokortti siten, että ilmoitat etuuksille varatussa kohdassa, kuinka paljon arvioit saavasi ansiopäivärahaa.

Päivärahasi määrän löydät sitä koskevasta päätöksestä, jonka olet meiltä saanut. Löydät kyseisen päätöksen OmaYTK-palvelusta. Päivärahan määrää voi myös arvioida päivärahalaskurillamme.

Kun kerrot yhden päivän päivärahan luvulla 258, saat tulokseksi arvion koko vuoden aikana maksettavista päivärahoista. Esimerkiksi tätä arviota voi käyttää verokorttia tilatessa.

Samassa kohdassa, missä ilmoitat arvion etuuden määrästä, voit ilmoittaa meidät eli YTK Työttömyyskassan verotietojen saajaksi. Silloin verottaja siirtää uudet verotiedot sähköisesti suoraan meille. Jos olet samaan aikaan lähettämässä päivärahahakemusta, odota päivä tai kaksi ennen kuin lähetät hakemuksen. Muuten voi käydä niin, että maksamme päivärahan vielä vanhoilla verotiedoilla.

Voit toimittaa verokortin meille myös käyttämällä sähköistä OmaYTK-palvelua. Siellä on verokortti-painike, josta voit lisätä uuden verokortin.

Jos et toimita meille verokorttia, käytämme verottajalta saamaamme verotietoa. Verottajalta saamamme ennakonpidätysprosentti on laskettu palkkaa varten. Kun palkkaverokorttia käytetään ansiopäivärahan maksamisessa, on verottajan ohjeen mukaan ennakonpidätysprosentin oltava aina vähintään 25 %. Jos siis palkan veroprosentti on alle 25 %, me nostamme sen automaattisesti 25 prosenttiin.

Edellä mainittu näkyy siten, että verokortissasi voi olla eri prosentti, mitä ansiopäivärahan maksamisessa käytämme. Tämä ei ole virhe, vaan johtuu verottajan ohjeen mukaisesta muunnoksesta, joka tehdään, kun ansiopäivärahaa maksetaan palkkaa varten annetulla verokortilla.

Verokortin tuloraja

Jos verokortissasi on tuloraja, kannattaa se tarkistaa viimeistään vuoden lopulla. Jos tuloraja ylittyy, joudumme käyttämään suurempaa prosenttia ennakonpidätyksessä, mikä vähentää käteen jäävää osuutta ansiopäivärahasta. Tämä voi olla ikävä yllätys joulun pyhien lähestyessä. Muista siis tarkistaa tilanteesi verottajalta.

Verottaja vastaa ennakonpidätysprosentista

Verottaja laskee ennakonpidätysprosentin ilmoittamiesi tietojen perusteella. Jos sinulla on kysyttävää ennakonpidätyksen suuruudesta ja siihen vaikuttavista seikoista, ota yhteyttä verottajaan.