Hyppää sisältöön

Voit kerralla olla jäsen vain yhdessä työttömyyskassassa. Halutessasi voit kuitenkin vaihtaa työttömyyskassaa ilman, että se vaikuttaa etuusoikeuteesi. Edellytys on, että liityt uuteen työttömyyskassaan viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun olet eronnut aiemmasta työttömyyskassastasi. Myös jäsenmaksut edelliseen työttömyyskassaan pitää olla maksettu eroamisajankohtaan asti.

Mahdollisuus siirtää etuusoikeus työttömyyskassojen välillä ei muuta jäsenkelpoisuuteen liittyviä edellytyksiä. Työttömyyskassan vaihtaminen edellyttää käytännössä siis sitä, että olet palkkatyöntekijä, liittymishetkellä työssä ja olet 18 – 68-vuotias. Jos työttömyyskassa, jonka jäsen olet, purkautuu, asetetaan selvitystilaan tai konkurssiin, voit kuukauden kuluessa liittyä toiseen työttömyyskassan myös työttömänä.

Erovaltuutus

Kun liityt meille, voit jäsenhakemuksessasi valtuuttaa meidät hoitamaan erosi edellisestä kassasta. Tällöin sinun ei tarvitse itse huolehtia eroilmoituksesta.

Kun annat meille valtuutuksen päättää edellisen kassan jäsenyys, lähetämme edelliseen kassaan tiedon valtuutuksesta ja pyydämme päättämään jäsenyyden siellä meille liittymistä edeltävään päivään.

Hoidamme erosi edellisestä työttömyyskassassa heti jäsenhakemuksesi saavuttua, jos siinä ei ilmene estettä liittymiselle.

Tässä kohtaa jäsenmaksu on kuitenkin vielä avoin. Jos et hoida jäsenmaksua, joudumme myöhemmin hylkäämään jäsenhakemuksesi maksamattoman jäsenmaksun vuoksi. Koska ero aiemmasta kassasta on jo kirjattu, et ole tässä tilanteessa enää minkään työttömyyskassan jäsen. Tästä voi olla seurauksena, että menetät aiemmin mahdollisesti keräämäsi työssäoloehdon.

Voimme hoitaa puolestasi ainoastaan työttömyyskassasta eroamisen. Jos haluat luopua myös mahdollisesta ammattiliiton jäsenyydestä, sinun on ilmoitettava siitä itse ammattiliittoosi.

Monen ammattiliiton verkkopalvelusta löytyy sähköinen erolomake, jota voi tähän tarkoitukseen käyttää. Muista samassa yhteydessä ilmoittaa palkanlaskijallesi, että ammattiliiton jäsenmaksuperinnän voi lopettaa.

Ohjeet kassan vaihtamiseen

Jos liityt meille toisesta työttömyyskassasta, toimi näin:

  • Täytä ja lähetä sähköinen jäsenhakemus ja seuraa sähköpostiasi.
  • Kun saat meiltä ilmoituksen jäsenyyden hyväksymisestä, lähetä eroilmoitus edelliseen työttömyyskassaan.
    • Jäsenhakemuksella voit halutessasi myös valtuuttaa meidät hoitamaan eroamisen edellisestä työttömyyskassasta puolestasi. Tällöin sinun ei tarvitse itse huolehtia eroilmoituksesta.
  • Jos olet jo eronnut edellisestä työttömyyskassasta, muista liittyä meille kuukauden kuluessa erosta, niin voit säilyttää aiemmin keräämäsi työssäoloehdon ja siirtää sen mukanasi meille.
  • Ilmoita palkanlaskijallesi, että aiemman työttömyyskassasi jäsenmaksujen perinnän voi lopettaa.

Siirtyminen yrittäjä- ja palkansaajakassan välillä

Jos olet siirtymässä meiltä yrittäjille tarkoitettuun työttömyyskassaan, on sinulla oikeus palkansaajan ansiopäivärahaan, jos jäät työttömäksi ennen kuin yrittäjän työssäoloehto täyttyy. Tämän edellytyksenä on, että meiltä erottuasi liityt viimeistään kuukauden kuluessa yrittäjäkassaan.

Vastaavasti jos liityt yrittäjäkassasta meille, ja jäät työttömäksi ennen kuin olet täyttänyt palkansaajan työssäoloehdon, sinulla on oikeus siihen ansiopäivärahaan, joka sinulle maksettaisiin, jos olisit edelleen yrittäjäkassan jäsen. Tämänkin edellytys on, että kassanvaihto tapahtuu kuukauden kuluessa.

Molemmissa tapauksissa ansiopäivärahan myöntää ja maksaa se työttömyyskassa, jonka jäsen olet.