Upphör din viss tids anställning inför sommaren?
Nyheter

Ämnen
- Arbetslöshet
- Jobbsökande
- Utkomstskydd
- YTK
Sommaren är vanligtvis säsongen för tidsbegränsade jobb. Det är framför allt hotell- och restaurangbranschen och byggbranschen som drar till sig folk på sommaren. I vissa branscher är dock flödet det omvända. I skolorna, till exempel, tar undervisningen paus under sommaren. Då kan många visstidsanställningar inom utbildningssektorn ta slut. Situationen kan vara osäker, även om det finns utsikter till att arbetet återupptas under hösten. Hur påverkar detta ditt förtjänstskydd?
Uppsägning av tidsbegränsat avtal
När en visstidsanställning upphör finns det ingen arbetsmarknadspolitisk utredning att göra. Det innebär att du kan ansöka om inkomstrelaterad dagpenning direkt utan karenstid, förutsatt att övriga villkor är uppfyllda. Detta skiljer sig från en situation där du till exempel själv säger upp dig från anställningsförhållandet. Då är det möjligt att arbetskraftsmyndigheten som påföljd fastställer en period utan ersättning. Om den tidsbegränsade anställningen upphör inom den avtalade tiden utgår ingen sanktion.
När en visstidsanställning upphör kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning två veckor efter att anställningen upphörde. Kom dock ihåg att anmäla dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen senast den första arbetslöshetsdagen. Du kan naturligtvis anmäla dig som arbetssökande tidigare om du inte vill vänta till sista minuten.
Även om du vet att ditt arbete kommer att återupptas under hösten är det fortfarande ett villkor för arbetslöshetsersättning att du söker jobb. Diskutera ditt jobbsökande med arbetsförmedlingen.
Villkor för inkomstrelaterad dagpenning
För att vara berättigad till dagpenning måste du vara medlem i en arbetslöshetskassa och ha varit medlem i minst 12 månader. Du måste också ha uppfyllt arbetsvillkoret under de kalendermånader du varit medlem.
Arbetsvillkoret är uppfyllt om du sammanlagt har minst 12 månaders arbete under de 28 månader som närmast föregår föregående månad.
Vi räknar som en arbetsvillkorsmånad en kalendermånad under vilken du fick minst 930 euro i lön. Vi räknar också som en arbetsvillkorsmånad två separata kalendermånader under vilka du fick mindre än 930 euro men minst 465 euro i lön.
Utöver villkoren finns det några begränsningar för dagpenningen, som du kan läsa mer om i vår infobank.
Självriskdagar och längd
När vi börjar betala ut inkomstrelaterad dagpenning till dig börjar självrisktiden i början av dagpenningsperioden. Under självrisktiden kan vi inte betala inkomstrelaterad dagpenning till dig. Du har uppfyllt självrisktiden om du har varit arbetslös arbetssökande vid arbetskraftsbyrån i sammanlagt sju hela arbetsdagar under högst åtta på varandra följande kalenderveckor.
Vi kan betala ut en inkomstrelaterad dagpenning till dig under den maximala utbetalningsperioden.
Den maximala utbetalningsperioden är:
- 300 utbetalningsdagar, om du har en sammanlagd arbetshistoria på upp till tre år innan du blev berättigad till arbetslöshetsersättning;
- 400 utbetalningsdagar om du har en sammanlagd arbetshistoria på mer än tre år innan du blev berättigad till arbetslöshetsersättning;
- 500 betalningsdagar om du har fyllt 58 år och, vid den tidpunkt då du fyllde 58 år, har minst fem års arbetshistoria under de senaste 20 åren.
Om maximitiden börjar i början av sommaren när visstidsanställningen upphör, upphör den inte före hösten. Vi betalar ut dagpenning fem dagar i veckan, så även maximitiden på 300 dagar räcker till nästan 14 månaders arbetslöshet.
Gradering
Även om maximitiden räcker för sommaren, kan graderingen av dagpenningen minska beloppet av den dagpenning du får under sommaren.
Gradering innebär att beloppet av din arbetslöshetsdagpenning minskar när din arbetslöshet blir längre.
Graderingen baseras på att vi först betalar ut full dagpenning för 40 hela arbetslöshetsdagar. Därefter betalas arbetslöshetsdagpenning minskad med 80 % tills vi har betalat för sammanlagt 170 arbetslöshetsdagar. Därefter, fram till slutet av den maximala utbetalningsperioden, betalar vi den inkomstrelaterade dagpenningen minskad till 75%.
Den första sänkningen kommer efter cirka 2 månader. Om ditt visstidsarbete upphör i början av juni och ditt nästa arbete börjar först i mitten av augusti eller senare, är det sannolikt att vi mot slutet betalar en inkomstrelaterad dagpenning som är nedsatt till 80 %. Om din fulla inkomstrelaterade dagpenning t.ex. är 80 euro per dag, är den 64 euro per dag efter det första steget. Du kan uppskatta dagpenningens storlek med hjälp av vår dagpenningskalkylator.
Arbetet fortsätter
När arbetet återupptas på hösten kan du sluta både leta efter jobb och ansöka om försörjningsstöd.
Om situationen är likadan och det tidsbegränsade arbetet upphör igen följande sommar, kontrollera anvisningarna och agera därefter.
När arbetsvillkoret är 12 månader kan du inte nödvändigtvis samla in ett nytt arbetsvillkor under läsåret. I praktiken innebär detta att vi följande sommar inte räknar ut beloppet av din inkomstrelaterade dagpenning på nytt. Din maximala betalningstid börjar inte heller från början. Detta innebär i sin tur att det inte finns någon ny självrisktid för dig. Å andra sidan innebär det också att vi betalar ut inkomstrelaterad dagpenning till dig enligt gradering genast nedsatt till 80 procent.
Den tredje sommaren har du sannolikt uppfyllt arbetsvillkoret igen, och då kan vi betala ut full dagpenning efter självrisktiden.
Checklista för en visstidsanställd
- Kontrollera att ditt medlemskap hos oss är giltigt.
- Anmäl dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen senast den första arbetslöshetsdagen.
- Utnyttja YTK:s tjänster: e-tjänster, dagpenningsräknare, databas, betalningsprognos, kundtjänst, stöd för jobbsökning. Om du också är medlem i YTK Arbetsliv har du tillgång till en rad andra tjänster, från juridisk rådgivning till arbetslivsförsäkringar.