Skip to content

Barntillägget och skyddsdelen avskaffas

Från och med början av april började vi tillämpa en lagändring som kommer att avskaffa barntillägget och skyddsdelen. För de flesta av er kommer effekten av denna förändring att märkas när vi i maj betalar ut den inkomstrelaterade dagpenningen för april. 

Om du har barn som du är försörjningsskyldig för har du hittills fått ett barntillägg till din inkomstrelaterade dagpenning. På grund av en lagändring kommer vi från och med april inte längre att kunna betala ut något barntillägg. Så när du ansöker om dagpenning i april kommer det belopp vi betalar dig att vara lägre eftersom det inte inkluderar barntillägget. 
 
Avskaffandet av barntillägget kommer att minska det utkomststöd du får med mellan 130 och 240 euro per månad, beroende på antalet barn. 

Om du arbetar deltid och har ansökt om jämkad dagpenning har du kanske hört talas om skyddsdelen. Skyddsdelen är det belopp som du kan tjäna utan att det påverkar hur mycket du får i utkomststöd. Även skyddsdelen upphör i april. 

Dagpenningen har uppgått till 300 euro per månad. Huvudregeln är att varje euro efter skyddsdelen minskar dagpenningen med 50 cent. När skyddet tas bort minskar varje euro dagpenningen med 50 cent. Om en inkomst på 300 euro tidigare inte minskade den inkomstrelaterade dagpenningen alls, minskar den nu med 150 euro. Effekten kan också vara mindre i vissa situationer. 

Läs mer om förändringarna på vår webbplats

Detta är skälen till att du förlorar din inkomstrelaterade dagpenning

Det finns många orsaker till att du kan förlora din dagpenning, och en nyligen genomförd lagändring har lagt till ytterligare en. Från och med början av året kunde du inte få dagpenning för den tidsperiod som den semesterersättning som betalats som lön i slutet av anställningsförhållandet motsvarar. Till följd av detta har YTK Arbetslöshetskassan redan utfärdat över 1000 negativa beslut under 2024.  

Vilka är de vanligaste orsakerna till att en ansökan avslås?

Kommande helger

I april och maj är det allmänna helgdagar. Du behöver inte oroa dig för dessa om du är helt arbetslös eller permitterad. Om du arbetar deltid kan söckenhelgdagarna påverka dig. Kom därför ihåg att nämna dem i din ansökan. Söckenhelgdagar påverkar också rörligheten för förmåner i bankerna, så de kan också påverka utbetalningsschemat. 

Du behöver inte själv bedöma eller besluta hur helgersättningen påverkar din dagpenning. Det enda du behöver göra är att ange helgersättningen i din ansökan. 
 
Om du får helgersättningen, eller om helgen inte minskar din lön, ska du ange ”i arbete” i fältet på ansökningsblanketten och ange det antal arbetade timmar som motsvarar helgersättningen. 

Vänligen ange också i den ytterligare informationen att det var en allmän söckenhelgdag. På så sätt kan vi kontrollera vad som är den korrekta lösningen. 

Vi betalar normalt ut dagpenningen på ditt konto efter två bankdagar. Men helgdagar är inte bankdagar, så de saktar ner flödet av pengar något.

Medlemspuls: Ålder uppfattas som det största hindret för anställning

I en nyligen genomförd Medlemsplus-undersökning frågade vi er, våra medlemmar, vad som är det största hindret för anställning. Frågan besvarades av arbetslösa och deltidsarbetande.  

Uppfattningen att ålder är ett hinder för anställning ökar bland dem som är 45 år och äldre, och en majoritet av dem som är 55-64 år anger redan ålder som ett hinder för anställning. Å andra sidan uppfattar personer under 35 år knappast sin ålder som ett hinder för anställning. 

Å andra sidan lönar sig utbildning fortfarande på arbetsmarknaden. Arbetssökande med grundskole- eller andra stadie utbildning är de som upplever sin utbildning som ett hinder för anställning. Färre av dem med högskoleutbildning angav utbildning som ett hinder för anställning.   

Resultaten erhölls från en nyligen genomförd Medlemsplus-undersökning, som besvarades av nästan 23 000 YTK-medlemmar. Respondenterna kom från alla branscher och från hela Finland. Tack till alla som svarade på enkäten!

Vi finns här för dig

”Jag har själv varit arbetslös, så jag vet hur det är att vänta på att pengarna ska komma. Jag försöker ge våra medlemmar så mycket vägledning som möjligt, för jag vet hur viktigt det är när arbetslösheten slår till”, säger Tiina Rauhakylä, förmånshandläggare på YTK.  

Personlig vägledning och jobbsökarutbildning – se till att du har tillgång till dessa!

Som YTK-kassamedlem kan du också bli medlem i YTK Arbetsliv, vilket ger dig tillgång till ett brett utbud av arbetslivstjänster utöver arbetslöshetskassans tjänster. För bara 24 euro om året kan du få:  

I YTK Arbetsliv-medlemskapet ingår online-coachning i jobbsökning, där du får personlig vägledning av en karriärcoach. Coachens tips hjälper dig att skriva ditt CV och din jobbansökan, identifiera dina färdigheter eller förbereda dig för en jobbintervju.   

Du kan också lära dig användbara lektioner från Eduhouses online-utbildningsbibliotek. Som medlem i YTK Arbetsliv är allt innehåll kostnadsfritt. Kolla in dessa, till exempel: 

Observera! Kom ihåg att börja med att registrera dig som användare av online-utbildningsbiblioteket om du inte redan har gjort det. Läs mer om detta.