Skip to content

Hem Årsklocka för lagändringar

Årsklocka för lagändringar

Ämnen

  • Lagförändring
  • Utkomstskydd

De första lagändringarna för år 2024 börjar långsamt visa sig i våra beslut och i de dagpenningar vi betalar. Följande förändringar syns under april-maj och resten under sommaren och hösten.

Du kan se effekten av lagändringarna i de dagpenningarna vi betalar ut och i de beslut vi fattar. Eftersom man alltid ansöker retroaktivt kommer de flesta människor bara att se lagändringarna med en liten fördröjning i förhållande till lagarnas ikraftträdande och början av deras tillämpning.

Under vintern kommer betalningar och beslut att återspegla frysningen av indexökningen, förändringen av självriskperioden och infasningen av semesterersättningen. På våren kommer avskaffandet av barntillägget och skyddsdelen att minska dagpenningarna. På sommaren kommer det inte längre att finnas någon alterneringsledighet, och på hösten kommer det att ske förändringar i arbetsvillkoret och nivån på dagpenningen.

Alla lagändringar har ännu inte antagits som sådana, så det kan fortfarande förekomma ändringar. Vi kommer att hålla dig informerad om hur lagstiftningen fortskrider.

Aktuellt just nu

De aktuella förändringarna är avskaffandet av skyddsdelen och barntillägget. Båda gäller från och med början av april. Från och med april kommer vi inte längre att ta hänsyn till skyddsdelen för nya jämkningsperioder. Samtidigt avskaffas också barntillägget för alla.

Båda förändringarna syns vanligtvis första gången i maj, när vi betalar ut den inkomstrelaterade dagpenningen för april.


Vinter

Talvihuurteiset oksat

Frysning av index

Det är svårt att upptäcka en frysning av en indexhöjning eftersom den återspeglas i det faktum att dagpenningens belopp inte ändras. Normalt används index för att justera nivån på den inkomstrelaterade dagpenningen för att återspegla förändringar i den allmänna prisnivån. Eftersom priserna har stigit under det senaste året, skulle den inkomstrelaterade dagpenningen normalt ha stigit med cirka 15-20 euro per månad. Nu när indexet har frysts innebär det att inga ändringar har gjorts i den inkomstrelaterade dagpenningen. Du får alltså inte mindre än tidigare. Din inkomstrelaterade dagpenning har inte höjts på grund av den allmänna prisökningen.

Periodisering av semesterersättning

Om din anställning upphörde i januari 2024 eller senare och du har fått semesterersättning för outtagna semesterdagar, kan vi inte betala inkomstrelaterad dagpenning för samma tid. Detta kommer också att framgå allt tydligare i februari, då vi fattar våra beslut för januari.

När du har fått semesterersättning räknar vi ut hur många arbetsdagar ersättningen motsvarar. För motsvarande period kan vi inte betala ut inkomstrelaterad dagpenning till dig. Om du till exempel får semesterersättning för två veckor, kan vi inte betala inkomstrelaterad dagpenning för två veckor.

Semesterersättningens periodicitet och självrisktiden överlappar inte varandra. Beroende på semesterersättningens storlek kan detta innebära att vi inte kan betala inkomstrelaterad dagpenning till dig för den första ansökningsperioden.

Den maximala utbetalningstiden påverkas inte av semesterersättningens periodicitet.

Självrisktid

En förlängning av självrisktiden syns om en ny självrisktid har fastställts för dig i januari. I praktiken visas detta för dig nu om du har blivit arbetslös i januari. Den inkomstrelaterade dagpenning som vi betalar för den första ansökningsperioden är mindre än tidigare. Tidigare motsvarade självrisktiden fem dagar och nu är den sju dagar. Om det till exempel finns 23 betalningsdagar under ansökningsperioden och en ny självrisktid har fastställts för dig, kan vi betala inkomstrelaterad dagpenning för högst 16 dagar. Före lagändringen hade vi kunnat betala för 18 dagar. En längre självrisktid syns dock i betalningarna endast när den fastställs. Den maximala utbetalningstiden påverkas inte av självrisktidens längd.


Vår

Keväisiä kirsikankukkia

Avskaffande av barntillägg

I och med lagändringen betalar vi inte längre barntillägg till inkomstrelaterad dagpenning från och med 1.4.2024. I praktiken kommer även detta att återspeglas i betalningarna först nästa månad, dvs. i maj, då vi betalar dagpenning till de flesta för april månad.

Avskaffandet av barntilläggen minskar den inkomstrelaterade dagpenning som betalas ut till dig med 130–240 euro i månaden beroende på antalet barn. Detta är en stor förändring som man om möjligt bör börja förbereda sig på redan nu.

I praktiken gäller ändringen endast för sökande som har minderåriga barn att försörja. Ungefär 30 procent av de sökande befinner sig i en sådan situation.

Avskaffande av skyddsdelen

Skyddsdelen är det belopp som vi inte beaktar när vi jämkar ihop inkomstrelaterad dagpenning och inkomst av deltidsarbete. Ett sådant skydd på 300 euro har gjort det lättare att ta vara på små arbetstillfällen. Nu är den här skyddsdelen borta i april.

Vi tillämpar ändringen när du har en ansökningsperiod för deltidsarbete som börjar 1.4.2024 eller senare. Den vanligaste situationen är att du i praktiken märker förändringen när vi i maj betalar inkomstrelaterad dagpenning för april. I synnerhet om du redan har varit mer väletablerad på deltid, kommer du att märka att beloppet av den inkomstrelaterade dagpenningen minskar.

Avskaffande av skyddsdelen påverkar hur vi beräknar beloppet av den jämkade inkomstrelaterade dagpenningen. Därför beror den exakta effekten i euro av ändringen för dig på hur stora dina inkomster är. Ändringen kommer att minska den förmån som betalas ut med upp till 150 euro per månad. Detta innebär att om inkomster från deltidsarbete före lagändringen minskar din inkomstrelaterade dagpenning med t.ex. 350 euro, kan minskningen efter lagändringen bli 500 euro, dvs. 150 euro mer.


Sommar

Kesäisen vihreät lehdet

Stöd till sysselsättning

Vårt uppdrag är att se till att våra medlemmar får förtjänstskydd. Hittills har vi inte fått göra något annat. Genom lagändringen får vi också möjlighet att på olika sätt stödja din sysselsättning.

Lagen kommer att träda i kraft snabbt, eftersom tillhandahållandet av sysselsättningsstödjande tjänster kommer att förbli frivilligt för kassorna. Med en kort tidsperiod mellan antagandet av lagen och dess ikraftträdande kommer vi inte att kunna erbjuda ett heltäckande utbud av nya tjänster i samma takt. Därför kommer de praktiska effekterna av denna förändring att märkas först på lite längre sikt.

Avskaffande av alterneringsledighet

Från och med den 1.8.2024 dras alterneringsledigheten in. Ändringen kommer att träda i kraft så att du kan börja med alterneringsledigheten ännu 31.7.2024 när förutsättningarna är uppfyllda. Den alterneringsledighet som började i juli kan normalt fortsätta under hela 180 kalenderdagar. 1.8.2024 eller senare kan inga nya alterneringsledigheter inledas och vi kommer inte längre att bevilja nya alterneringsersättningar.

Effekten kommer att återspeglas i datumet så snart ingen ny alterneringsledighet kan beviljas. Vi förväntar oss också att det, före avskaffandet, kommer att finnas ett högre antal ansökningar om alterneringsledighet än vanligt under de första månaderna av året.

Varje år har cirka 5 000 personer tagit ut alterneringsledighet. Under årens lopp har villkoren för alterneringsledighet skärpts så att användningen av dem redan tidigare har minskat avsevärt.


Höst

Syksyiset vaahteranlehdet

Gradering av inkomstrelaterad dagpenning

Från och med nästa höst börjar beloppet av den inkomstrelaterade dagpenningen gradvis minska när arbetslösheten blir långvarig. En sådan gradering skulle ske så att den inkomstrelaterade dagpenningen sjunker

  • 80 % av den ursprungliga nivån efter 40 dagar, ungefär två månader och
  • 75 % av den ursprungliga nivån efter 170 dagar, dvs. åtta månader

Vi tillämpar graderingen efter att ditt arbetsvillkor har uppfyllts enligt det nya euroiserade arbetsvillkoret och din maximala avgiftstid har börjat den 2.9.2024 eller senare.

Beroende på din situation kan det variera mycket när graderingen kommer att påverka din inkomstrelaterade dagpenning. Tidigast mellan november och december 2024, förutsatt att du uppfyller det i euro angivna arbetsvillkoret redan i september.

Med den genomsnittliga inkomstrelaterade dagpenningen (ca. 1 700€/mån) minskar den första graderingen din inkomstrelaterade dagpenning med cirka 350 euro i månaden och den andra graderingen med ytterligare cirka 85 euro, varvid den totala effekten efter den andra graderingen i genomsnitt är cirka 435 euro i månaden.

Lönesubventionerat arbete intjänar inte arbetsvillkoret

Efter lagändringen intjänas inte längre arbetsvillkoret för det arbete som får lönesubvention.

Lönesubventionsarbetet intjänar inte längre arbetsvillkoret, om det lönesubventionerade arbetet börjar 2.9.2024 eller därefter.

Lönesubventionsarbetet kunde även efter en lagändring undantagsvis samla in arbetsvillkoret när lönesubvention betalas för anställning av en arbetsför person med nedsatt arbetsförmåga. Undantaget är dock ganska strikt, eftersom arbetsvillkoret i en sådan situation skulle uppstå först efter det att lönesubventionen har betalats ut i tio månader. Efter det skulle arbetsvillkoret uppgå till endast 75 % av arbetstiden.

När lönesubventionsarbetet inte längre beaktas i arbetsvillkoret förlängs dock granskningsperioden, dvs. den period för vilken vi över huvud taget kan beakta arbetet i arbetsvillkoret.

Lönesubventionen har tidigare använts i stor utsträckning för att stödja långtidsarbetslösa och arbetslösa som närmar sig pensionsåldern.

Avstående från åldersbundna undantag

Under hösten kommer mottagare av arbetslöshetsersättning att undantas från åldersbaserade undantag. De viktigaste åldersundantagen i arbetslöshetsersättningen är den så kallade ”skyddsregeln” och möjligheten att ackumulera en arbetsvillkor i en sysselsättningsfrämjande tjänst.

Dessa är de förändringar vi kommer att tillämpa när din arbetstid kan räknas som arbete enligt den nya euroiserade modellen för perioden från september 2024 och framåt.

Skyddsregeln har skyddat nivån på din inkomstrelaterade dagpenning i situationer där du har uppnått arbetsvillkoret efter 58 års ålder och ditt arbetsvillkor har uppfyllts i ett lägre avlönat arbete än tidigare. Detta innebär att du som äldre skulle ha kunnat ta ett lägre avlönat arbete än det du hade tidigare utan att detta skulle minska din inkomstrelaterade dagpenning.

I praktiken beror tidtabellen för inverkan på när det nya arbetsvillkoret uppfylls och den inkomstrelaterade dagpenningen räknas om

Förlängning av arbetsvillkoret

Från och med nästa höst förutsätter rätten till inkomstrelaterad dagpenning att du under de närmast föregående 28 månaderna som medlem av arbetslöshetskassan har intjänat tolv månader av arbetsvillkor. Före lagändringen är kravet 26 kalenderveckor, dvs. ungefär ett halvår.

Ändringen berör i synnerhet personer i början av karriären och personer vars karriärer är intermittenta och som har svårt att få fast arbete. I praktiken kommer det att gå något långsammare att få inkomstrelaterad dagpenning än tidigare.

Den inkomstrelaterade dagpenning som redan beviljats påverkas inte av ändringen.

Euroisering av arbetsvillkoret

Utöver förlängningen av arbetsvillkoret övergår vi nästa höst till ett euroiserat arbetsvillkor. I fortsättningen kommer du att samla arbetsvillkor på grundval av euro som betalats för betalt arbete, snarare än på grundval av de timmar du arbetar.

Denna förändring kommer att gälla från och med den 2.9.2024. Som en allmän regel kommer de euroiserade arbetsvillkoren att vara desamma som det nuvarande systemet. Med andra ord får du samma belopp i inkomstrelaterad dagpenning för samma arbete som före lagändringen. För den sökande är förändringen därför försumbar i praktiken. I undantagsfall kan det euroiserade arbetsvillkoret kräva mer specifik rådgivning än tidigare.