Hyppää sisältöön

Etusivu Määrä­aikainen työ päättyy kesäksi?

Määrä­aikainen työ päättyy kesäksi?

Aiheet

  • Ansioturva
  • Työnhaku
  • Työttömyys
  • YTK

Tyypillisesti kesä on määräaikaisten työsuhteiden sesonkia. Erityisesti majoitus- ja ravitsemusala sekä rakennusala vetävät kesäisin väkeä. Joillakin aloilla virta kuitenkin kulkee toisin päin. Esimerkiksi kouluissa opetus jää kesäksi tauolle. Siinä kohtaa opetusalalla moni määräaikainen työ saattaa päättyä. Tilanne voi olla epävarma, vaikka näkyvissä olisi, että työ jatkuisi jälleen syksyllä. Miten tämä vaikuttaa ansioturvaan?

Määräaikainen työsuhde päättyy

Kun määräaikainen työ päättyy, ei asiassa ole työvoimapoliittisesti selvitettävää. Tämä tarkoittaa, että voit hakea ansiopäivärahaa heti ilman karenssia, kunhan muut ehdot täyttyvät. Tämä eroaa tilanteesta, jossa esimerkiksi itse irtisanoudut työsuhteesta. Silloin on mahdollista, että työvoimaviranomainen määrää sanktioksi korvauksettoman määräajan. Kun määräaikainen työsuhde päättyy sovittuun määräaikaan, sanktiota ei ole.

Kun määräaikainen työsuhde päättyy, hae meiltä ansiopäivärahaa, kun työsuhteen päättymisestä on kulunut kaksi viikkoa. Muista kuitenkin ilmoittautua työnhakijaksi työvoimaviranomaiselle viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Voit toki ilmoittautua työnhakijaksi myös aiemmin, jos et halua jättää sitä viime tippaan.

Vaikka sinulla olisi tieto, että työ jatkuu syksyllä, on työttömyysturvan ehto silti se, että haet työtä. Keskustele työnhausta työvoimaviranomaisen kanssa.

Ansiopäivärahan ehdot

Oikeus ansiopäivärahaan edellyttää, että olet työttömyyskassan jäsen ja olet ollut jäsen vähintään 12 edellistä kuukautta. Lisäksi edellytetään, että kalenterikuukausina, joiden aikana olet ollut jäsen, olet täyttänyt työssäoloehdon.

Työssäoloehto täyttyy, kun olet 28 lähinnä edellisen kuukauden aikana kerryttänyt yhteensä vähintään 12 työssäoloehtokuukautta.

Laskemme yhdeksi työssäoloehtokuukaudeksi sellaisen kalenterikuukauden, jona sinulle on maksettu palkkaa vähintään 930 euroa. Yhdeksi työssäoloehtokuukaudeksi laskemme myös sellaiset kaksi erillistä kalenterikuukautta, joiden aikana sinulle on maksettu palkkaa alle 930 euroa mutta vähintään 465 euroa.

Ehtojen lisäksi ansiopäivärahalla on muutamia rajoitteita, joista voit lukea lisää tietopankissamme.

Omavastuupäivät ja kesto

Kun alamme maksamaan sinulle ansiopäivärahaa, on päivärahakauden alkaessa omavastuuaika. Omavastuuajalta emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Omavastuuaika täyttyy, kun olet ollut työttömänä työnhakijana työvoimaviranomaisessa yhteensä seitsemää täyttä työpäivää vastaavan ajan enintään kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana.

Voimme maksaa sinulle ansiopäivärahaa enimmäismaksuajan.

Enimmäismaksuaika on:

  • 300 maksupäivää , jos sinulla on työhistoriaa yhteensä enintään kolme vuotta ennen työttömyyspäivärahaoikeuden alkamista;
  • 400 maksupäivää, jos sinulla on työhistoriaa yhteensä yli kolme vuotta ennen työttömyyspäivärahaoikeuden alkamista;
  • 500 maksupäivää, jos työssäoloehtosi on täyttynyt täytettyäsi 58 vuotta ja sinulla on työssäoloehdon täyttyessä työhistoriaa vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana

Jos enimmäisaika alkaa kesän alussa määräaikaisen työsuhteen päättyessä, se ei ehdi loppua syksyyn mennessä. Maksamme ansiopäivärahaa viitenä päivänä viikossa, joten 300 päivän enimmäismaksuaikakin riittää melkein 14 kuukauden työttömyysjaksolle.

Porrastus

Vaikka enimmäiskesto riittää kesäksi, voi ansiopäivärahan porrastus laskea sinulle maksettavan ansiopäivärahan määrää kesän aikana.

Porrastus tarkoittaa sitä, että ansiopäivärahan määrä laskee työttömyyden pitkittyessä.

Porrastus etenee siten, että ensin maksamme täyttä ansiopäivärahaa 40 täyttä työttömyyspäivää vastaavalta ajalta. Tämän jälkeen maksamme ansiopäivärahaa alennettuna 80 prosenttiin, kunnes olemme maksaneet yhteensä 170 työttömyyspäivältä. Tämän jälkeen enimmäismaksuajan loppuun saakka maksamme ansiopäivärahaa alennettuna 75 prosenttiin.

Ensimmäinen alennus tulee jo noin 2 kuukauden jälkeen. Jos määräaikainen työsi loppuu kesäkuun alussa ja seuraava työ alkaa vasta elokuun puolivälissä tai myöhemmin, on todennäköistä, että loppua kohden maksamme sinulle 80 prosenttiin alennettua ansiopäivärahaa. Jos täysi ansiopäivärahasi on esimerkiksi 80 euroa päivässä, on se ensimmäisen portaan jälkeen 64 euroa päivässä. Voit arvioida ansiopäivärahan määrä ansiopäivärahalaskurillamme.

Työ jatkuu

Kun työ syksyllä jatkuu, voit lopettaa työnhaun ja ansiopäivärahan hakemisen.

Jos tilanne jatkuu vastaavanlaisena ja määräaikainen työ päättyy jälleen seuraavaksi kesäksi, tarkista ohjeet ja toimi niiden mukaisesti.

Kun työssäoloehto on 12 kuukautta, et lukuvuoden aikana välttämättä saa kerättyä uutta työssäoloehtoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seuraavana kesänä emme laske ansiopäivärahasi määrää uudestaan. Myöskään enimmäismaksuaikasi ei ala alusta. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että sinulle ei ole uutta omavastuuaikaa. Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että maksamme sinulle ansiopäivärahaa porrastuksen mukaisesti heti 80 prosenttiin alennettuna.

Kolmanteen kesään mennessä olet todennäköisesti täyttänyt työssäoloehdon uudelleen, jolloin voimme maksaa sinulle täyttä ansiopäivärahaa omavastuuajan jälkeen.

Muistilista määräaikaiselle

  1. Tarkista, että jäsenyytesi meillä on voimassa.
  2. Ilmoittaudu työnhakijaksi työvoimaviranomaiselle viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.
  3. Hyödynnä palvelujamme: OmaYTK-asiointia, päivärahalaskuria, tietopankkia, maksuennustetta, asiakaspalvelua ja työnhaun tukea. Jos olet myös YTK Työelämän jäsen, on käytössäsi myös liuta muita palveluja Lakikaverista työelämän vakuutuksiin.