Skip to content

Hem Medlemskap i kassan lönar sig redan som ung

Medlemskap i kassan lönar sig redan som ung

Ämnen

  • Studier
  • Utkomstskydd

Studerande och ungdomar har mycket nytta av att vara medlemmar i en arbetslöshetskassa. Det lönar sig att fundera på medlemskap genast när du börjar på ditt första sommar- eller deltidsjobb.

Som medlem i YTK Arbetslöshetskassan kan du få inkomstrelaterad dagpenning om du blir arbetslös eller permitterad. I praktiken får du mer pengar om du är arbetslös eller permitterad jämfört med om du inte är medlem i arbetslöshetskassan. 

Rätt till dagpenning har en person som fyllt 18 år och som är medlem i en arbetslöshetskassa och uppfyller villkoren för dagpenning, till exempel arbetsvillkoret.

Storleken på den inkomstrelaterade dagpenningen beror på den lön som du hade innan du blev arbetslös eller permitterad. I genomsnitt är den inkomstrelaterade dagpenningen ungefär dubbelt så stor som grunddagpenningen eller arbetsmarknadsstödet från FPA.

Du kan inte bli medlem i arbetslöshetskassan när du är arbetslös. Därför är det viktigt att du är förutseende och ansluter dig till kassan när du har ett lönearbete.   

Du samlar på arbetsvillkoret redan under sommar- eller deltidsjobb

Allt lönearbete – även sommar- och deltidsarbete – bidrar till arbetsvillkoret, som är en förutsättning för att få inkomstrelaterad dagpenning. Sommar- eller deltidsarbete ger dig samma villkor som annat avlönat arbete.  

Du uppfyller arbetsvillkoret då du har samlat in minst 12 arbetsvillkorsmånader under en granskningsperiod på 28 månaderna innan du blev arbetslös. Du kan samla ihop 12 månader i omgångar, t.ex. genom att sommarjobba eller arbeta deltid. Du behöver alltså inte samla ihop 12 månader under en period eller under ett och samma anställningsförhållande.  

För varje kalendermånad under vilken du har fått minst 930 euro i lön läggs det till en månad i ditt arbetsvillkor. Också för två separata kalendermånader under vilka du har fått minst 465 euro i lön under vardera månad, bidrar med en månad till arbetsvillkoret. 

Utöver det här måste din lön vara i linje med kollektivavtalet i branschen. Du bör därför kontrollera att det framgår av ditt anställningsavtal vilket kollektivavtal som gäller för ditt anställningsförhållande.  

Kom ihåg:

  • Anslut dig till YTK Arbetslöshetskassan på din första arbetsdag. 
  • Till ditt arbetsvillkor samlas en månad för varje kalendermånad under vilken du har fått minst 930 euro i lön.
  • Också för två separata kalendermånader under vilka du har fått minst 465 euro i lön under vardera månad samlar du in en månad av arbetsvillkoret.
  • Sammanlagt måste du samla in 12 stycken arbetsvillkorsmånader under 28 månader innan du blivit arbetslös. Du kan samla in arbetsvillkoret i omgångar.  Därför drar du nytta också av sommar- och deltidsarbete. Det viktigaste att komma ihåg är att behålla medlemskapet i arbetslöshetskassan i kraft även om du imellanåt studerar på heltid. 

Studier förlänger granskningsperioden avsevärt

Normalt måste arbetsvillkoret uppfyllas inom en granskningsperiod på 28 månader, men heltidsstudier förlänger granskningsperioden med upp till sju år. Studieperioder räknas inte in i granskningsperioden på 28 månader. Även perioder av värnplikt och civiltjänstgöring förlänger granskningsperioden för arbetsvillkoret.

Kan du få arbetslöshetsersättning som studerande? 

Du kan inte få arbetslöshetsersättning och studiepenning samtidigt. Den primära stödformen för heltidsstudier är studiestöd och arbetslöshetsförmån kan i regel fås först efter att heltidsstudierna avslutats.

I sådana här situationer kan du till exempel ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning, förutsatt att du har samlat ihop de månader som krävs för arbetsvillkoret:

  • Du fortsätter inte dina studier efter gymnasiet, utan går ut på arbetsmarknaden men blir senare arbetslös eller permitterad.
  • Du sommarjobbar under dina studieår, men hittar inget jobb direkt efter examen.
  • Du har sommarjobb och deltidsjobb före din militärtjänstgöring, men du kan inte hitta ett jobb efter militärtjänstgöringen.

Ansluta dig till YTK Arbetsliv och dra mest nytta

Du kan komplettera ditt medlemskap i YTK Arbetslöshetskassan genom att också bli medlem i YTK Abetsliv. För en extra årsavgift på endast 24 euro får du bland annat:

  • juridisk rådgivning i anställningsfrågor
  • coachning i jobbsökande
  • olycksfallsförsäkring för fritid
  • ett online-utbildningsbibliotek med tusentals skolningar
  • ett brett utbud av friskvårds-, hotell- och idrottsförmåner

Läs mer och anslut dig!

YTK för studerande alltid bättre förberedd för arbetslivet!

Om du ännu inte är ute i arbetslivet kan du kolla in YTK Arbetslivs studentmedlemskap. För bara 12 euro/år får du en mängd fantastiska förmåner och tjänster! Du kan bli studerandemedlem genast när du inleder dina studier, men kom ihåg att studerandemedlemskapet inte innefattar medlemskap i arbetslöshetskassan. När du börjar sommarjobba eller deltidsarbeta lönar det sig att också ansluta sig till arbetslöshetskassan. Bekanta dig med YTK Arbetslivs studentmedlemskap!

Uppdaterad senast 3.9.2024