Skip to content

Nyhetsbrev 26.3.2024

Ett år av lagändringar

Det pågående året är mycket intressant, eftersom vi i år kommer att se 12 lagändringar som gäller arbetslöshetsförmånerna. Vissa av dessa ändringar är redan i kraft och tillämpas. Vissa är i kraft, men kommer att tillämpas först i ett senare skede. Dessutom är en del ändringsförslag under behandling i riksdagen och ett ändringsförslag i beredning. 

YTK:s sysselsättningsexperiment med i SitraLab

För närvarande är ca 60 000 av våra medlemmar arbetslösa och vi anser att alla borde få hjälp att komma in i arbetslivet med hjälp av bästa möjliga verktyg. Kanske vi kunde använda OmaYTK för att lyfta fram ett jobb för en viss person?

Den här önskan har lett oss till att driva en ändring av lagen om arbetslöshetskassor för att göra det möjligt för kassorna att erbjuda sysselsättning. I våras frågade vi också våra medlemmar om saken och fick ett starkt stöd för vår önskan. Lagen är nu under beredning och vi hoppas att den kommer att genomföras.

För att hjälpa oss att utforma och leverera ekonomiskt sunda tjänster till våra medlemmar ansökte vi om att bli medlem i SitraLab, som testar nya sätt att använda data på ett rättvist sätt för att utveckla tjänster. Förra veckan fick vi höra spännande nyheter: vi får ta del av att utveckla allt mer ansvarsfulla och handlingsinriktade sätt att använda data till fördel för människor, gemeskaper och samhället som helhet.

Här för dig 

”Jag har arbetat i YTK:s kundtjänst i 25 år. Jag är mycket glad över att få göra något som jag gillar och som får mig at känna mig nyttig. Under en arbetsvecka brukar jag ha kontakt med långt över 100 medlemmar, antingen via telefon eller per e-post”, säger Leena Leino om sitt arbete på YTK.  

Det viktigaste med vårt arbete är att vi kan hjälpa dig när du behöver oss. Vårt mål är alltid att se till att du får svar på dina frågor eller att t.ex. din ansökan om dagpenning behandlas så snabbt som möjligt. 

Nya förmåner för kompletta medlemmar

Som komplett medlem får du nu ännu mer glädje och nytta av ditt YTK-medlemskap! Bland de nya förmånerna för mars kan du bland annat hitta Elisa Kirjas e- och ljudböcker, en online-tjänst för musikutbildning samt rabatt på spa. 

Vilken berättelse väljer du till följande? 

Elisa Kirja erbjuder dig ett omfattande utbud av e- och ljudböcker att läsa och lyssna på. Du kan ta med dig böckerna även utan internetuppkoppling.  

Som komplett medlem får du upp till 50 % rabatt på en 4-månaders prenumeration på Elisa Kirja. Du kan välja mellan två alternativ: 

  • Elisa Kirja Mini: 20 h läs- och lyssningstid/månad. Förmånspris 4,99 €/månad (normalt 9,99 €/månad).  
  • Elisa Kirja Premium: 110 h läs- och lyssningstid/månad. Förmånspris 8,49 €/månad (normalt 16,99 €/månad).  

Om du inte har provat Elisa Kirja tidigare kan du alternativt välja den alldeles kostnadsfria provperioden. Under den 60 dagar långa provperioden har du 40 timmars läs- eller lyssningstid till ditt förfogande. 

Nu får den kompletta medlemmen sjunga

Spela gitarr, keyboard eller trummor, eller lär dig att sjunga så att du täcks ljuda även annanstans än ensam i duschen! Rockway.fi är en online-tjänst för musikutbildning som erbjuder dig en mängd utbildningsmaterial oavsett din nivå.

Som komplett medlem kan du prova tjänsten i 30 dagar alldeles gratis. Efter provperioden får du 25% rabatt på din prenumeration. 

Njut av poolerna och bastun

Åk med familjen eller en vän till Flamingo Spa för en uppfriskande semester!  I spaet för vuxna kan du njuta av behandlingar, bastu och pooler. I vattenparken spenderar du en rolig dag med rutschkanor, bubbelpooler och ett virtuellt vattenspel.  
 

Som komplett medlem får du biljetter till spaet och vattenparken till specialpris för både dig själv och en bekant.  

  • Flamingo Spa vuxenbiljett 25 €/person (norm 34 €) 
  • Vattenparksentré (över 10 år) 10 €/person (normalt 17-20 €) 

Juridisk hjälp, utbildning eller avkoppling. Vad behöver du?

När du väljer arbetslivstjänsterna utöver ditt kassamedlemskap för bara 24 euro per år får du tillgång till allt detta:

En jurist för arbetsrelaterade problemrättsskyddsförsäkringolycksfallsförsäkring för fritiden, ett online-utbildningsbibliotekhotell- och spaförmåner samt förmåner för välbefinnandet, IT-säkerhet och advokattjänster.

Kom ihåg att full användning av den juridiska tjänsten och försäkringen bland annat kräver 6 månaders medlemskap i YTK Arbetsliv, så vänta inte!