Hem Arbetslivsguide Rörlighetsunderstöd
Ämne
- Medlemskap
- Inkomstrelaterad dagpenning
- Så ansöker du om inkomstrelaterad dagpenning
- Jämkad inkomstrelaterad dagpenning
- Permittering
- AN-tjänster
- Sociala förmåner
- Studier med dagpenning
- Företagande
- Internationella situationer
- Rörlighetsunderstöd
- Omställningsskydd
- Alterneringsledighet
- Sökande av ändring
- Återkrav
Rörlighetsunderstöd
Rörlighetsunderstöd är en kontantförmån. Den är tänkt som stöd när du efter arbetslösheten tar emot ett arbete med lång pendling eller som kräver att du flyttar.
Vanligtvis används rörlighetsunderstödet för pendling mellan bostadsorten och arbetsplatsen i Finland. Det spelar dock ingen roll om arbetsplatsen är belägen i Finland eller i ett annat land. Du kan därför också få rörlighetsunderstöd om du tar ett jobb utomlands.
Du kan också få rörlighetsunderstöd för arbetsrelaterad utbildning.
Vi kan bevilja dig rörlighetsunderstöd om villkoren för pendlingens längd, anställningens längd och rätten till inkomstrelaterad dagpenning uppfylls.
Villkor för rörlighetsunderstöd
Du kan få rörlighetsunderstöd om du har rätt till arbetslöshetsförmån och tar emot ett arbete eller en relaterad utbildning som varar i minst 2 månader.
Vi kan bevilja rörlighetsunderstöd om den genomsnittliga dagliga pendlingen i heltidsarbete som du har tagit emot eller relaterad utbildning är över 3 timmar. Vid deltidsarbete och relaterad utbildning ska pendlingen i genomsnitt vara över 2 timmar.
Om du ansöker om rörlighetsunderstöd för utbildning, ska utbildningen vara specifikt relaterad till att få ett visst arbete. Understöd beviljas inte för allmän yrkesutbildning.
Vi kan också bevilja dig rörlighetsunderstöd om du flyttar från en motsvarande distans på grund av arbete eller relaterad utbildning. Arbetsavtalet ska ingås före flytten.
Pendlingens längd
En viktig förutsättning för beviljande av rörlighetsunderstöd är pendlingens längd.
Vid heltidsarbete eller relaterad utbildning ska den genomsnittliga pendlingstiden vara minst 3 timmar. Vid deltidsarbete eller relaterad utbildning ska den genomsnittliga pendlingstiden vara minst 2 timmar per dag.
Längden av arbets- eller utbildningspendlingen är den tid det tar när arbetet eller utbildningen börjar från ditt hem till arbetsplatsen eller utbildningen och tillbaka utan extra länkar. Resan antas ske längs allmänna trafikleder under normala väderförhållanden och andra förhållanden.
Beräkna din restid baserat på det snabbaste tillgängliga fortskaffningsmedlet. Anskaffning av bil förutsätts inte, men om du pendlar med bil, mät din restid därefter. Om du använder kollektivtrafik kan du också räkna in byte av färdmedel och väntetider i restiden.
Vi kan betala ut förhöjt rörlighetsunderstöd om arbetsplatsen eller utbildningen i anslutning till den ligger mer än 200 kilometer från din bostadsort. Avståndet mäts inte fågelvägen, utan avståndet är de faktiska kilometerna som tillryggalagts.
Flytt till närheten av arbetsplatsen
Eftersom syftet med rörlighetsunderstödet är att uppmuntra till arbete, avbryts inte understödet även om restiden förkortas under anställningen. Därför fungerar rörlighetsunderstödet också som ett flyttbidrag. Vi kan betala ut rörlighetsunderstöd även om du flyttar närmare arbetsplatsen efter att du tagit emot arbetet.
För att flytten ska anses ske på grund av arbetet ska arbetsavtalet ingås före flytten.
Rörlighetsunderstöd och utlandet
Ifall arbetsplatsens läge är i Finland eller i ett annat land har ingen betydelsemed tanke på rätten till understöd. Om du bor i Finland och arbetar i ett annat land, uppskattar vi pendlingstiden mellan din bostad i Finland och din arbetsplats utomlands.
Om du åker utomlands för att söka arbete med utkomststöd och börjar arbeta, kan du ha rätt till rörlighetsunderstöd. Vi uppskattar pendlingstiden mellan din bostadsort och din arbetsplats i arbetslandet.
Begränsningar i rörlighetsunderstödet
Rörlighetsunderstödet är avsett att stödja sysselsättningen. Med hjälp av det har du större chans att söka och ta emot ett arbete även längre bort.
Mot denna bakgrund är det lätt att förstå begränsningarna i rörlighetsunderstödet. Du kan inte använda rörlighetsunderstödet om det inte är fråga om att du anställs i ett nytt arbete eller om villkoren för pendlingens längd inte uppfylls i verkligheten.
Rörlighetsunderstödet följer också delvis rätten till arbetslöshetsförmån. Hinder för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning kan alltså också utgöra ett hinder för utbetalning av rörlighetsunderstöd.
Allmänna begränsningar
Vi kan betala ut rörlighetsunderstöd endast på basis av en anställning och därtill relaterad utbildning.
Vi kan betala ut rörlighetsunderstöd för deltidsarbete endast för de dagar då du faktiskt har arbetat.
Vi kan inte betala ut rörlighetsunderstöd för dagar då arbetet och löneutbetalningen har avbrutits på grund av permittering eller en orsak som kan jämställas med permittering eller en orsak som beror på personen själv.
En förutsättning för att erhålla rörlighetsunderstöd är att du har rätt till arbetslöshetsförmån. I praktiken innebär detta att vi inte kan bevilja dig rörlighetsunderstöd om du byter direkt från ett arbete till ett annat. Däremellan måste du vara arbetslös arbetssökande i minst en dag för att ha rätt till arbetslöshetsförmån.
Om du arbetar deltid eller heltid i mindre än två veckor kan du ha rätt till arbetslöshetsförmån. I dessa situationer kan du således få rörlighetsunderstöd även om du direkt byter från ett jobb till ett annat.
Berättigad till arbetslöshetsersättning
Vi kan bevilja dig rörlighetsunderstöd endast om du har rätt till full, nedsatt eller jämkad arbetslöshetsersättning när du börjar det arbete eller den arbetsrelaterade utbildning som understödet betalas för.
Som berättigad till arbetslöshetsersättning betraktas den som de facto får arbetslöshetsförmån när det anställningsförhållande som ligger till grund för rörlighetsunderstödet inleds och den som inte får arbetslöshetsförmån av orsaker som nämns i 10 kap., vilka är:
- tidsfrist utan ersättning
- begränsning som gäller yrkesutbildning för personer under 25 år
- skyldighet att vara i arbete
- självrisktiden för inkomstrelaterad dagpenning
Vi kan inte bevilja rörlighetsunderstöd om rätten till arbetslöshetsersättning när anställningen eller utbildningen i anslutning till den börjar saknas av någon annan orsak än de ovan nämnda. Till exempel arbetskraftspolitiska hinder och erhållande av hindrande förmåner eller periodiseringstiden för en ekonomisk förmån förhindrar att man får understöd när arbetet inleds.
Ett arbetskraftspolitiskt hinder för förmånsrätten är också om din jobbsökning inte är i kraft. Kom ihåg att anmäla dig som arbetssökande.
Endast för ny anställning
Vi kan endast bevilja rörlighetsunderstöd för en ny anställning som påbörjas. Vi kan alltså inte bevilja rörlighetsunderstöd om du till exempel återvänder från en heltidspermittering för att arbeta hos den arbetsgivare som permitterade dig.
Endast en gång per anställning
Om du redan har ansökt om rörlighetsunderstöd en gång för en anställning och understödet har betalats ut, kan vi inte betala ut understöd för samma anställning på nytt.
Vi kan inte heller bevilja dig flera perioder av rörlighetsunderstöd om du omedelbart har på varandra följande visstidsanställningar hos samma arbetsgivare på samma villkor. I en sådan situation kan du alltså inte få en ny stödperiod på grundval av ett nytt arbetsavtal. Sådana omedelbart på varandra följande arbetsavtal med samma arbetsgivare betraktas som en enda anställning.
Saker att beakta inom beviljningsperioden
Vi kan inte betala ut det beviljade understödet för dagar då arbetet och löneutbetalningen har avbrutits för minst en hel dag på grund av permittering eller en orsak som kan jämställas med permittering.
Detsamma gäller också oavlönad sjukfrånvaro. Under denna tid kan vi inte betala ut rörlighetsunderstöd.
Dessa permitterings- och sjukdagar räknas dock in i maximitiden för rörlighetsunderstödet.
Arbetsresan blir inte av
Arbetets karaktär kan ibland vara sådan att tiden för resans längd i själva verket inte uppfyller de kriterier som ställs på den. Även om avståndet till arbetsgivarens verksamhetsställe skulle vara tillräckligt för beviljande av rörlighetsunderstöd, kan rörlighetsunderstöd inte beviljas om du till exempel sällan besöker arbetsstället på grund av distansarbete. Om du till exempel regelbundet besöker arbetsgivarens arbetsställe i heltidsarbete endast två gånger i veckan, uppfylls inte villkoret om genomsnittlig arbetsarbetstid.
Endast tre månader retroaktivt
Du kan ansöka om rörlighetsunderstöd retroaktivt för högst 3 månader. Om du har inlett en anställning eller en arbetsrelaterad utbildning för vilken du behöver rörlighetsunderstöd, kan du ansöka om rörlighetsunderstöd inom tre månader efter att arbetet eller den relaterade utbildningen började. Du bör dock skicka in ansökan genast när arbetet börjar, så riskerar du inte att glömma saken.
Vi betalar ut rörlighetsunderstöd högst tills anställningen upphör eller den arbetsrelaterade utbildningen avbryts.
Rörlighetsunderstödets belopp
Rörlighetsunderstödets belopp motsvarar grunddagpenningen utan förhöjning. Understödsbeloppet är alltså 37,21 € per dag.
Du kan få rörlighetsunderstöd högst cirka 800 euro i månaden före skatt under två månader.
Vi innehåller skatt på rörlighetsunderstödet med samma förskottsinnehållningsprocent som på din inkomstrelaterade dagpenning.
Maximitid för rörlighetsunderstöd
Maximitiden för rörlighetsunderstödet beror på anställningens längd. Understödsperioden är
- 30 kalenderdagar, om anställningen varar i minst 2 månader
- 45 kalenderdagar, om anställningen varar i minst 3 månader
- 60 kalenderdagar, om anställningen varar i minst 4 månader
Kalenderdagar är alla dagar i veckan från måndag till söndag.
Om du ansöker om rörlighetsunderstöd för arbetsrelaterad utbildning, bestäms stödets längd enligt den tid som arbetet har pågått efter utbildningen.
Antalet utbetalningsdagar avviker från understödsperiodens längd
Vi kan betala ut rörlighetsunderstöd för högst fem dagar per kalendervecka. Maximitiden för rörlighetsunderstödet förbrukas dock för varje kalenderdag. Betalningsdagarna är således färre än kalenderdagarna. Till exempel har en understödsperiod på 30 kalenderdagar 20–22 betalningsdagar beroende på månad.
På basis av deltidsarbete kan vi betala ut rörlighetsunderstöd endast för de dagar då du har arbetat. Även här förbrukas maximitiden för understödet för varje kalenderdag.
Exempel 1
Vi har beviljat dig rörlighetsunderstöd för ett nytt heltidsarbete för 30 kalenderdagar 1.1–30.1.2024.
Vi kan betala ut rörlighetsunderstöd för 22 dagar under perioden.
Exempel 2
Vi har beviljat dig rörlighetsunderstöd för ett nytt deltidsarbete för 30 kalenderdagar 1.1–30.1.2024.
Du arbetar två dagar i veckan. Arbetsdagar är måndag och tisdag.
Vi kan betala ut rörlighetsunderstöd för 10 dagar under perioden.
Ansökan om och utbetalning av rörlighetsunderstöd
Ansök om rörlighetsunderstöd retroaktivt senast tre månader från det datum, från och med vilket du ansöker om rörlighetsunderstöd.
Du kan också ansöka om rörlighetsunderstöd på förhand, men vi behandlar ansökan tidigast två veckor efter att anställningen eller den arbetsrelaterade utbildningen har börjat.
Ansök om rörlighetsunderstöd med den separata blankett som finns i OmaYTK eller på vår webbplats. Fyll i blanketten, spara den och gå till OmaYTK. I OmaYTK kan du bifoga blanketten som bilaga och skicka den till oss.
Vi behöver en kopia av arbetsavtalet som bilaga till ansökan.
Rörlighetsunderstöd söks endast en gång, vilket innebär att du kan ansöka om hela stödperioden med en ansökan.
På ansökningsblanketten för rörlighetsunderstöd finns också en separat blankett för ändringsanmälan, som du kan använda för att anmäla ändringar under anställningen. Kom ihåg att omedelbart meddela oss om det sker förändringar i din anställning. Om arbetet avbryts eller anställningen upphör kan vi inte längre betala ut rörlighetsunderstöd.
Betalningsrytm
Vi betalar alltid ut rörlighetsunderstöd i efterhand i perioder om 4 kalenderveckor. Den första utbetalningen kan vara för en kortare period, men den är dock för minst 2 kalenderveckor.
När du får rörlighetsunderstöd för heltidsarbete är utbetalningsdagen fredag med fyra veckors mellanrum.
När du arbetar deltid kan vi endast betala ut rörlighetsunderstöd för arbetsdagar. Vi kontrollerar utbetalningen i samband med behandlingen av din ansökan om inkomstrelaterad dagpenning.
Ämne
- Medlemskap
- Inkomstrelaterad dagpenning
- Så ansöker du om inkomstrelaterad dagpenning
- Jämkad inkomstrelaterad dagpenning
- Permittering
- AN-tjänster
- Sociala förmåner
- Studier med dagpenning
- Företagande
- Internationella situationer
- Rörlighetsunderstöd
- Omställningsskydd
- Alterneringsledighet
- Sökande av ändring
- Återkrav