Hyppää sisältöön

Etusivu Opiskelu ja jäsenyys työttömyyskassassa

Opiskelu ja jäsenyys työttömyyskassassa

Aiheet

  • Ansioturva
  • Opiskelu

Jäsenyys YTK:ssa kannattaa pitää voimassa myös opintojen ajan. Näin säilytät ansioturvasi ja turvaat seuraavat käänteesi.

YTK:n jäsenenä sinulla on mahdollisuus tukea opintojasi ansiopäivärahalla. Näistä vaihtoehdoista voit tarkemmin lukea tarkemmin tästä. Opiskelu voi myös estää ansiopäivärahan maksamisen.

Vaikka et olisi oikeutettu ansiopäivärahaan, koska olet opiskelija, on kassajäsenyys silti hyödyllistä pitää voimassa. Sen avulla voit säilyttää jo keräämäsi työssäoloehdon ja hakea ansiopäivärahaa opintojen päättymisen jälkeen, jos et heti löydä sopivaa työpaikkaa. Tällaisessa tapauksessa ansiopäivärahaoikeus perustuu ennen opintoja kerättyyn työssäoloehtoon. On mahdollista hakea työssäoloehtoa jopa seitsemän vuoden opintoja edeltävältä ajalta.

Kun säilytät kassajäsenyyden, voit myös opintojen aikaisella työnteolla kerätä uutta työssäoloehtoa. On hyvin tavallista, että opiskelijat työskentelevät esimerkiksi opintojen loma-ajoilla. Nämä voi hyödyntää ansioturvassa olemalla jäsen YTK:ssa.

Työttömyyskassaan voi liittyä vain työssä ollessaan. Jos siis opiskeluiden ohessa teet työtä, kannattaa liittyä viimeistään heti ensimmäisenä työpäivänä. Lisäksi kun kerran on liittynyt, ei opinnot ole este jäsenyyden säilyttämiselle.

YTK:n jäsenmaksuun ei ole vapautuksia. Jäsenmaksuilla rahoitetaan yhteisvastuullisesti kassan maksamia etuuksia ja siten esimerkiksi opiskelu ei ole peruste jäsenmaksuvapautukselle. Jos jäsenmaksu on omaan elämäntilanteeseen nähden liian suuri, voi meiltä pyytää maksuaikaa tai mahdolisuutta maksaa erissä. Tällaiset järjestelyt onnistuvat joustavasti.

Toimi näin, kun aloitat opinnot

  1. Jos et hae päivärahaa ja aloitat opinnot, ei sinun tarvitse tehdä meidän suuntaamme mitään. Pidä jäsenyys voimassa maksamalla jäsenmaksu.
  2. Jos haet päivärahaa ja aloitat opinnot, ole yhteydessä TE-toimistoon ennen opintojen aloittamista. He auttavat selvittämään eri vaihtoehdot sovittaa opinnot ja työttömyysturva. Ilmoita hakemuksessa, että olet aloittanut opinnot.
  3. Jos opiskelet, etkä ole jäsen työttömyyskassassa, liity heti ensimmäisenä työpäivänäsi. Näin voit osa-aikatyöllä ja kesätöillä kerätä työssäoloehdon täyteen ja hyödyntää työnhaussa ansioturvaa heti valmistumisen jälkeen.