Skip to content
Hem Arbetslivsguide Jag arbetar deltid

Jag arbetar deltid

Deltidsarbete beaktas väl i utkomstskyddet för arbetslösa.

Även om du arbetar deltid kan du ändå ansöka om inkomstrelaterad dagpenning.

Mies seisoo reppu selässä bussiasemalla ja selaa kännykkää.

Deltidsarbete är ett bra alternativ om det inte finns något lämpligt heltidsarbete. Även vid permittering kan arbetsgivaren erbjuda dig en möjlighet att arbeta deltid i stället för att vara permitterad på heltid.

Deltidsarbete beaktas väl i utkomstskyddet för arbetslösa. Även om du arbetar deltid kan du ändå ansöka om inkomstrelaterad dagpenning. När vi behandlar din ansökan beaktar vi din arbetsinkomst i den inkomstrelaterade dagpenningens belopp. Din arbetsinkomst påverkar så att vi betalar dig inkomstrelaterad dagpenning till ett något lägre belopp än om du vore helt arbetslös. Denna typ av inkomstrelaterad dagpenning kallas för jämkad inkomstrelaterad dagpenning.

När kan jag kombinera inkomst­relaterad dagpenning och deltidsarbete?

Du kan kombinera inkomstrelaterad dagpenning och deltidsarbete när

Med andra ord kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning även om du arbetar. Du hittar anvisningar för ansökan om inkomstrelaterad dagpenning på vår webbplats.

Förutsättningar och begränsningar

Innan vi kan betala jämkad inkomstrelaterad dagpenning kontrollerar vi de allmänna förutsättningarna och eventuella begränsningar.

Förutsättningarna och begränsningarna är i stort utsträckning desamma som när inkomstrelaterad dagpenning betalas i övrigt. Det är viktigt att du är medlem hos oss, att du har uppfyllt arbetsvillkoret och att din jobbsökning är i kraft.

Den viktigaste begränsningen som uttryckligen gäller jämkad inkomstrelaterad dagpenning är att arbetstiden får vara högst 80 % av arbetstiden för en heltidsanställd arbetstagare. Det exakta antalet timmar beror på kollektivavtalet, men i vanliga fall är det cirka 30 timmar per vecka.

Du kan läsa mer om jämkad inkomstrelaterad dagpenning i databanken. 

Hur mycket jämkad inkomstrelaterad dagpenning kan ni betala?

Beloppet av den jämkade inkomstrelaterade dagpenningen beror på beloppet av din fulla inkomstrelaterade dagpenning och inkomsterna från deltidsarbete.

Den jämkade inkomstrelaterade dagpenningen har i genomsnitt varit cirka 37 euro per dag. Utöver detta får du naturligtvis också din lön. Systemet är uppbyggt så att lönen för deltidsarbete tillsammans med den jämkade förmånen är högre än vad du skulle få i inkomstrelaterad dagpenning om du var helt arbetslös.

Du kan använda dina egna uppgifter och använda vår räknare för att testa hur stor jämkad inkomstrelaterad dagpenning du skulle få. I vår databank finns också bra exempel på beräkning av jämkad inkomstrelaterad dagpenning.

Asiakas maksaa ostoksiaan kassalla.