Hyppää sisältöön
Etusivu Jäsenyys Jäsenyyden päättyminen

Jäsenyyden päättäminen

Jäsenyys työttömyyskassassa on tärkeä tuki työelämän käänteissä. Elämääsi voi tulla hetkiä, jolloin harkitset meistä luopumista. Onneksi useimmissa tilanteissa luopuminen ei ole välttämätöntä. Katso alla olevasta listasta, miten jäsenyyden kanssa kannattaa toimia eri tilanteissa.

Pöydällä läppäri ja YTK-muistikirja.

Valitse jäsenyyden päättämisen syy:

On tärkeää pitää jäsenyys voimassa työttömyyskassassa. YTK:n jäsenenä sinun ei tarvitse vaihtaa kassaa, vaikka siirtyisit työskentelemään eri alalla. Maksat vain jäsenmaksun helposti kerran vuodessa, ja homma on kunnossa. YTK:ssa voit valita pelkästään sujuvan ansioturvapalvelun tai liittää mukaan superedullisen paketin hyödyllisiä työelämäpalveluja Lakikaverista osaamisen kehittämisen palveluihin ja jäsenalennuksiin. Olethan tutustunut etuihisi?

Jos olet liittymässä ammattiliittoon, muista että jäsenyys YTK:ssa ei estä jäsenyyttä ammattiliitossa. Voit siis olla samaan aikaan jäsen meillä ja oman alasi ammattiliitossa. Tyypillisesti ammattiliiton jäsenmaksu sisältää jäsenmaksun myös jossain työttömyyskassassa. Jos jäät meille, varmista, ettet maksa turhaan jäsenmaksua johonkin toiseen kassaan.

Jos päätät lähteä meiltä, kiitämme sinua jäsenyydestäsi. Olet aina tervetullut takaisin!

Kun vaihdat työttömyyskassaa, muista liittyä kuukauden kuluessa eropäivästä toiseen työttömyyskassaan. Vain tällä tavoin voit viedä mukanasi meillä keräämäsi jäsenyys- ja työssäoloehdon toiseen työttömyyskassaan. Näin varmistat, että ansioturvaasi ei tule katkoja.

Kun jäät vanhuuseläkkeelle, et tarvitse enää työttömyyskassan palveluja. Eläkkeelle siirtyminen ei kuitenkaan automaattisesti päätä jäsenyyttäsi meillä. Muista siis toimittaa meille kirjallinen eroilmoitus sähköisesti.

Eroilmoitusten kautta saamme usein kiitoksia kuluneista vuosista. Se on meistä mukavaa ja arvostamme sitä kovasti!

Eläkevakuuttajasi tarvitsee meiltä maksutiedot eläkkeen laskemista varten. Me toimitamme maksutiedot sähköisesti Eläketurvakeskukselle sen pyynnöstä. Eläketurvakeskus välittää tiedot sinun eläkevakuuttajallesi.

Eläkkeelle jääminen kuuluu niihin harvoihin tilanteisiin, joissa jäsenyyden voi päättää takautuvasti.

Kiitämme jäsenyydestäsi ja toivotamme onnea ja terveyttä eläkevuosille!

YTK:n jäsenmaksu voi joissain tilanteissa olla liikaa. Olemme pahoillamme siitä, että meillä ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta hakea vapautusta jäsenmaksusta. Voit kuitenkin pyytää jäsenpalvelustamme lisää maksuaikaa tai mahdollisuudenmaksaa erissä. Ota rohkeasti yhteyttä, saamme varmasti sovittua ratkaisun.

Suosittelemme liittymään yrittäjäkassaan heti, kun alat työskennellä päätoimisesti yrittäjänä. Vain yrittäjäkassan jäsenenä kerrytät yrittäjän työssäoloehtoa. Muista liittyä yrittäjäkassaan viimeistään kuukauden kuluessa erottuasi meiltä. Näin saat suojaa tilanteeseen, jossa jäät työttömäksi ennen kuin yrittäjän työssäoloehto täyttyy.

Jos työllistyt päätoimisena yrittäjänä, voit halutessasi kuitenkin säilyttää jäsenyyden YTK Työttömyyskassassa korkeintaan 18 kuukauden ajan. Tämän jälkeen irtisanomme jäsenyytesi. Jos et siirry yrittäjäkassaan, muista ilmoittaa meille yritystoimintasi alkamisajankohta. Tämä vaihtoehto voi tulla kyseeseen, jos yritystoiminta kestää vain lyhyen aikaa. Muista kuitenkin, että yrittäjänä tehty ei kerää työssäoloehtoa palkansaajakassassa ja 18 kuukauden jälkeen menetät aiemmin mahdollisesti keräämäsi palkansaajan työssäoloehdon.

Jos työskentelet samanaikaisesti yrittäjänä ja palkansaajana, voit valita vakuutatko toimeentulosi meillä vai yrittäjäkassassa. Jos pohdit asiaa, ota meihin yhteyttä, niin selvitämme sinulle parhaan ratkaisun, tai lue lisätietoa täältä.

Opiskelu kannattaa aina. Lisäksi opiskelun voi nykyään yhdistää monella tapaa työttömyysturvan kanssa. Muista myös, että opiskelun aikana voit kerätä työssäoloehtoa. Siitä saat turvaa valmistumisen jälkeiseen aikaan.

Työttömyysturvalain mukaan et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa, jos olet hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Opiskelu on tällainen hyväksyttävä syy. Jos siis olet ollut ennen opiskelun alkua työssä, säilytät keräämäsi työssäoloviikot, kun maksat jäsenmaksun myös opiskelun ajalta. Hyväksyttävä syy pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. Työttömyyskassan jäsenyys pitää kuitenkin säilyttää voimassa ja sen säilytät vain maksamalla jäsenmaksun.

Henkilön tulee pääsääntöisesti vakuuttautua työttömyyden varalle siinä maassa, jossa työskentelee. Poikkeuksen tästä muodostaa suomalaisen työnantajan palveluksessa lähetettynä työntekijänä tehty työ. Silloin tulee kuulua palkansaajakassaan Suomessa. Lue lisää.

Työttömyysturvalain mukaan et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa, jos olet hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Äitiysloma-, vanhempainvapaa- ja enintään 3-vuotiaan lapsen kotihoidontukiaika ovat tällaisia hyväksyttäviä syitä. Jos siis olet ollut ennen vapaiden alkua työssä, säilytät keräämäsi työssäoloviikot, kun maksat jäsenmaksun normaalisti. Hyväksyttävä syy pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. Työttömyyskassan jäsenyys pitää kuitenkin säilyttää ja sen säilytät vain maksamalla jäsenmaksun.

Olemme pahoillamme huonosta kokemuksestasi.

Tavoitteemme on tarjota Suomen parasta asiakaspalvelua. Olemme määritelleet hyvän asiakaspalvelun asiakkaan kokemuksen kautta. Kun et ole tyytyväinen, on meillä mennyt jotain vikaan.

Olet meille tärkeä ja jos et ole jo antanut palautetta, niin mielellämme kuulisimme kokemuksestasi. Voit laittaa viestiä OmaYTK:n kautta tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse. Kaikesta voimme oppia ja jatkaa palvelumme kehittämistä.

Työttömyysturvalain mukaan et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa, jos olet hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Sairausloma on tällainen hyväksyttävä syy. Jos siis olet ollut ennen sairausloman alkua työssä, säilytät keräämäsi työssäoloviikot, kun maksat jäsenmaksun normaalisti. Hyväksyttävä syy pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. Työttömyyskassan jäsenyys pitää kuitenkin säilyttää ja sen säilytät vain maksamalla jäsenmaksun.

Työttömyysturvalain mukaan et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa, jos olet hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Asevelvollisuuden suorittaminen on tällainen hyväksyttävä syy. Jos siis olet ollut ennen asevelvollisuuden alkua työssä, säilytät keräämäsi työssäoloviikot, kun maksat jäsenmaksun normaalisti. Hyväksyttävä syy pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. Työttömyyskassan jäsenyys pitää kuitenkin säilyttää ja sen säilytät vain maksamalla jäsenmaksun.

Kuolleen henkilön omaisille jää usein surun lisäksi monia maallisia asioita hoidettavaksi. Kokosimme tänne neuvoja, miten hoitaa työttömyysturvaan liittyvät asiat loppuun.

Eroamisen käytännöt

Voit erota työttömyyskassasta milloin haluat täyttämällä sähköisen eroilmoituslomakkeen.

Eropäivä on eroilmoituksen saapumispäivä. Takautuvasti voit erota vain vaihtaessasi kassaa tai jäädessäsi eläkkeelle. Kun vaihdat kassaa, on eropäivä toiseen kassaan liittymispäivää edeltävä päivä. Vastaavasti eläkkeelle jäädessäsi eropäivä on eläkkeen alkamista edeltävä päivä.

Huom! Jos et aio maksaa enää vuoden 2024 jäsenmaksua, merkitse eropäiväksi 1.1.2024. Pidä kuitenkin huoli, että liityt takaisin meille tai toiseen työttömyyskassaan kuukauden kuluessa eropäivästä. Näin varmistut siitä, että työttömyysvakuutukseesi ei tule katkoja.

Jos olet maksanut jäsenmaksun koko vuodelle ja eroat kesken vuotta, ilmoita erolomakkeella tilinumerosi jäsenmaksupalautusta varten. Jos jäsenmaksustasi on jäljellä yli 10 euroa, voimme pyynnöstäsi palauttaa sen.​​​​​​​

Muuta huomioitavaa

Vain työttömyyskassan jäsenenä voit kerätä työssäoloehtoa. Jos eroat kassasta, etkä kuukauden kuluessa liity takaisin meille tai toiseen työttömyyskassaan, menetät keräämäsi työssäoloehdon.

Jos olet siirtymässä yrittäjille tarkoitettuun työttömyyskassaan, on sinulla oikeus palkansaajan päivärahaan, jos jäät työttömäksi ennen kuin yrittäjän työssäoloehto täyttyy. Tämän edellytyksenä on, että meiltä erottuasi liityt viimeistään kuukauden kuluessa yrittäjäkassaan.

YTK on työttömyyskassa. Jäsenyys meillä ei estä jäsenyyttä ammattiliitossa. Jos siis olet liittymässä ammattiliittoon, ei sinun sen vuoksi tarvitse erota YTK:n jäsenyydestä.