Työllisyysalueet korvaavat TE-toimistot
Uutinen
Aiheet
- Ansioturva
- Työnhaku
- Työttömyys
TE-toimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa saat työvoimaviranomaisen palvelut kotikuntasi työllisyysalueelta.
TE-toimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Samalla työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirretään kunnille.
Vuoden vaihteen jälkeen saat tarvittavat julkiset työvoimapalvelut kotikunnastasi. Harva kunta kuitenkaan voi järjestää palveluja yksin. Pääsääntöisesti kunnat järjestävät palvelut muiden kuntien kanssa yhteistyössä. Tällaista kuntien yhteistoiminta-aluetta kutsutaan työllisyysalueeksi.
Työllisyysalueita on yhteensä 45. Voit tarkistaa kotikuntasi nettisivuilta, minkä työllisyysalueen jäsenkunta kotikuntasi on. Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta löytyy kätevä työkalu, jonka avulla löydät kotikuntasi perusteella tiedon siitä, mikä työllisyysalue tuottaa työvoimapalvelut sinulle.
Mikä muuttuu?
Järjestämisvastuun muutos ei vaikuta ansiopäivärahan hakemiseen.
Jos olet jo työtön tai lomautettu, muutos ei edellytä sinulta uusia toimia. Pidä työnhakusi voimassa ja toimi muutenkin sen mukaisesti, mitä olet aiemmin sopinut TE-toimistossa. Yhteydenpidon hoidat Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa.
Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan uudistuksen jälkeen, Kirjaudu Työmarkkinatorille ja ilmoittaudu työnhakijaksi Asiointi-osiossa. Hoidat yhteydenpidon työvoimaviranomaisen kanssa samassa paikassa.
Siirron yhteydessä palvelut ovat kiinni 30.12.2024-2.1.2025. Jos olet jäämässä työttömäksi tai lomautetuksi, ilmoittaudu jo etukäteen työnhakijaksi.
Työllisyysalueiden tehtävät
Kunnat vastaavat työllisyysalueen kautta työnhaun tukemisesta sekä työttömyysturvan maksamiseen liittyvien velvoitteiden seuraamisesta. Vuoden vaihteen jälkeen voit olla yhteydessä työllisyysalueeseen seuraavissa tilanteissa:
- ilmoittaudut työnhakijaksi
- kaipaat työvoimaviranomaisen apua tai vinkkejä työnhakuun
- mietit koulutusta tai kurssia, joka voisi edistää työllistymistäsi
- harkitset yritystoiminnan aloittamista
- tarvitset laajempaa tukea työllistyäksesi (esim. palkkatuki)
- haluat lisätietoa työttömyysturvan velvoitteista
- haluat lisätietoa työvoimapoliittisesta lausunnosta
Olet jo aiemmin voinut saada työvoimapalvelua kotikunnastasi. Tämä johtuu siitä, että osa kunnista on ollut mukana kokeilussa, jossa kunta on vastannut työvoimapalvelujen tarjoamisesta.
Työttömyyskassan palvelut
Myös me tarjoamme erilaisia työllistymistä tukevia palveluja. Meidän palvelumme ovat täysin vapaaehtoisia, eikä niiden käyttämättä jättämisestä ole seurauksia.
Meidän palveluillamme et voi korvata velvoittavaa julkista työvoimapalvelua siitä erikseen työvoimaviranomaisen kanssa sopimatta.
Kun käytät meidän palvelujamme, toimi aina sen mukaan, mitä olet työvoimaviranomaisen kanssa sopinut.