Hyppää sisältöön

Etusivu Miten toimin, jos minut lomautetaan?

Miten toimin, jos minut lomautetaan?

Aiheet

  • Ansioturva
  • Lomautus

Myös lomautettuna voit hakea ansiopäivärahaa. Lomautettu henkilö on työttömyysturvalain näkökulmasta työtön, joten lähes kaikki työttömiä koskevat säännöt soveltuvat suoraan myös lomautettuihin.

Ilmoittaudu TE-toimistoon 

Ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Tämä on tärkeää, sillä ansiopäivärahaa voi saada vasta sen jälkeen, kun olet ilmoittautunut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Jos et ilmoittaudu, et voi saada ollenkaan työttömyysetuutta. Helpoiten ilmoittautuminen onnistuu TE-toimiston nettisivujen kautta. Ilmoittautumista ei saa voimaan takautuvasti, joten älä unohda sitä. 

Tee päivärahahakemus 

Kun on kestänyt kaksi viikkoa, voit laittaa meille ensimmäisen päivärahahakemuksen. Kätevimmin se käy OmaYTK -palvelussa. Palvelu neuvoo ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä sekä tarvittavien liitteiden lisäämisessä. 

Kun merkitset hakemukseen ensimmäisen lomautuspäivän, OmaYTK ehdottaa hakemusjaksoa kahden viikon päähän sunnuntaihin. Noudata OmaYTK:n ehdottamaa hakujaksoa, näin hakemuksen käsittely on suoraviivaisempaa ja saat rahasi nopeammin. 

Jos lomautus jatkuu, hae päivärahaa neljän viikon tai kuukauden jaksoissa. Muista pitää työnhaku voimassa TE-toimistossa. 

Muista myös, että päivärahaa voi hakea vain kolmen kuukauden ajalta takautuvasti, joten lähetä hakemus ajoissa! 

Ei huolta 

Me käsittelemme päivärahahakemuksesi mahdollisimman pian. Mikäli hakemuksestasi puuttuu olennaisia liitteitä, pyydämme ne sinulta ensi tilassa. 

Työttömyysturvan sääntöjä 

Ansiopäivärahan saamiseen liittyy tiettyjä edellytyksiä ja esteitä. Kun haet päivärahaa, me tarkastamme ne puolestasi. 

Keskeisin edellytys ansiopäivärahaoikeudelle on se, että olet työttömyyskassan jäsen ja olet jäsenyysaikana ennen työttömyyttä täyttänyt 26 kalenteriviikon työssäoloehdon. 

Ansiopäiväraha on tarkoitettu turvaamaan toimeentulosi työttömyyden tai lomautuksen aikana. Siksi ansiopäivärahaa ei välttämättä voida maksaa, jos sinulla on muita tuloja. Ansiopäivärahalla on myös tarkoitus tukea työnhakuasi. TE-toimisto auttaa tässä. Jos laiminlyöt työnhaun, voi TE-toimisto katsoa, ettei sinulla ole enää oikeutta työttömyysetuuteen. TE-toimisto ei tyypillisesti tarjoa aktiivisesti palveluja lomautetuille, mutta sinun tulee silti noudattaa TE-toimiston antamia ohjeita.