Hyppää sisältöön

Etusivu Haluamme auttaa työttömyyden vähentämisessä

Haluamme auttaa työttömyyden vähentämisessä

Aiheet

  • YTK

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

YTK Työttömyyskassan tehtävä on järjestää sinulle ansioturva. Työttömyyskassalain mukaan me emme saa tehdä mitään muuta.

Haluaisimme olla apuna myös jäsentemme työllistymisessä, mutta tehtävämme tarkka rajaus estää sen.

Kassana me olemme jo tukenasi työttömyyden kohdatessa. Olisi luontevaa, jos voisimme auttaa myös työllistymisessä. Sitä kautta voisimme vähentää etuusmenoja ja tarjota entistä edullisempaa jäsenmaksua. Järjestelystä hyötyisivät kaikki suomalaiset, koska valtion menot pienenisivät.

Vaalit lähestyvät ja monen puolueen vaaliohjelma nojaa kunnianhimoisiin työllisyys- tavoitteisiin. Hyvistä tavoitteista kannattaa siirtää huomio toimiviin ja realistisiin keinoihin. 

Vuoden 2025 alussa työllisyyspalvelut siirtyvät kunnille. Tässä yhteydessä työttömyyskassat tulisi ottaa mukaan työllistymisen tukemiseen. Hyvä esimerkki on Tanska, jossa 
työttömyyskassat ovat mukana tukemassa jäsentensä työllistymistä. Malli on ollut niin onnistunut, että syksyllä valittu uusi hallitus on siellä vahvistamassa työttömyyskassojen roolia työllisyyspalveluissa edelleen.
 
Suomessa malli voisi olla näin yksinkertainen: Työttömyyskassoilla olisi mahdollisuus tukea työllistymistä, mutta ei pakkoa. Lisää byrokratiaa ei kannata luoda, vaan kassat voisivat ottaa työllistämisen edistämisen osaksi jokapäiväistä asiointia.

Me YTK:lla voisimme esimerkiksi tuoda kohdennettuja työpaikkailmoituksia sinun luvallasi näkyviisi tai kertoa työnhaustasi halukkaille työllistäjille.

Olemme laskeneet, että jos työttömyyskassat saisivat työttömät jäsenensä 
työllistymään vaikka vain yhden päivän nykyistä nopeammin, etuusrahaa säästyisi jopa 20 miljoonaa euroa.

Mitä mieltä sinä olet? Kannattaisiko meille sallia sinun ja muiden jäsenten auttaminen työllistymisessä?

Auli Hänninen
toimitusjohtaja

YTK:n toimitusjohtajana Auli Hänninen haluaa yksinkertaistaa ja tehostaa suomalaista työttömyysturvaa. Kirjoituksissaan Hänninen hahmottelee rohkeasti työttömyysturvan kehityksen mahdollisuuksia ja tarjoaa asiantuntemustaan ja näkemyksiään päättäjien käytettäväksi. Hänninen oli Perheyritysten liiton toimitusjohtajana vuosina 2017-2021. Aulin visiolla ja päättäväisyydellä rakensimme nykyaikaisen YTK:n perustan, jonka päältä tänään kurkotamme uudelleen Aulin ohjauksessa kohti korkeuksia.