Hyppää sisältöön

Etusivu Muutoksia työttömyys­päivärahaan

Muutoksia työttömyys­päivärahaan

Aiheet

  • Ansioturva
  • Jäsenyys
  • Lakimuutos
  • Työttömyys
  • YTK

Hallitusohjelmassa on tavoite toteuttaa perusturvan uudistus. Tarkoitus on parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa sekä yksinkertaistaa etuuksia. Muutosesityksestä on julkaistu luonnos, jossa ehdotetaan perusetuuksien yhdistämistä yleistueksi. Muutos ei suoraan vaikuta ansiopäivärahaan, mutta muut työttömyysetuudet eli peruspäiväraha ja työmarkkinatuki sulautetaan uuteen yleistukeen.

Yleistuki

Luonnos uudesta yleistukilaista on julkaistu lausuntopalvelussa. Yleistukea koskevan sääntelyn on tarkoitus tulla voimaan 1.2.2026. Yleistuki korvaa nykyiset peruspäivärahan ja työmarkkinatuen, ja tavoitteena on luoda selkeämpi, kannustavampi ja yksinkertaisempi perusturvamalli työttömyyden ajalle. 

Mikä yleistuki on?

Yleistuki on tarveharkintainen etuus, joka turvaa työttömän työnhakijan perustoimeentuloa työttömyyden aikana ja edistää nopeaa siirtymistä takaisin työelämään. Tuen määrä vastaa nykyistä ansiopäivärahan perusosaa eli noin 800 euroa kuukaudessa (2025 taso).

Mikä muuttuu?

Yleistuki kokoaa työttömyyden perusturvaetuudet yhteen. Tavoitteena on tehdä työn vastaanottamisesta aina taloudellisesti kannattavaa.

Hallituksen tavoitteena on yhdistää eri tukimuodot yhdeksi etuudeksi, joka koostuu perusosasta, asumisosasta ja harkinnanvaraisesta osasta. Yleistuki korvaa vaiheittain eri nykyiset etuudet yhdellä hakemuksella toimivaksi järjestelmäksi. Ensi vaiheessa toteutetaan työttömyyteen liittyvien etuuksien yhdistäminen.

Kassajäsenyys entistä tärkeämpää

Kun työttömyyskassan jäsenenä täytät työssäoloehdon, voit hakea ansiopäivärahaa. Jos et ole kassan jäsen, voit hakea peruspäivärahaa. Peruspäivärahaa maksetaan työssäolon perusteella. Nyt ehdotettu yleistuki korvaa myös peruspäivärahan. Yleistuki on kuitenkin tarveharkintainen, mikä tarkoittaa sitä, että nykyiseen peruspäivärahaan verrattuna myöntämisen ehdot ovat tiukempia.

Liittyminen työttömyyskassaan on jatkossa siis entistä tärkeämpää, koska yleistuki olisi työssäoloehdon täyttäneelle työttömälle tarveharkintainen, toisin kuin nykyinen peruspäiväraha.

Kenelle yleistukea maksetaan?

Yleistukea maksetaan henkilöille

  • joilla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan
  • jotka ovat jo käyttäneet ansiopäivärahan enimmäisajan
  • jotka täyttävät taloudellisen tuen tarveharkinnan
  • jotka noudattavat työnhakuvelvoitteita ja osallistuvat työllistymistä edistäviin palveluihin

Erityisehtoina

  • 21 viikon odotusaika niille, joilla ei ole ammatillista tutkintoa
  • osittainen yleistuki henkilöille, jotka asuvat vanhempiensa luona eikä työssäoloehto täyty
  • 7 päivän omavastuu (ei aseta mm. silloin, kun henkilö siirtyy ansiopäivärahan enimmäisajan täytyttyä yleistuelle)

Yleistuen toimeenpano

Esitysluonnoksen mukaan yleistuen toimeenpanosta vastaisi Kela. Työttömyyskassat jatkavat ansiopäivärahan maksamista kuten aiemmin. Työvoimaviranomaiset ja KEHA-keskus osallistuvat työnhakijoiden palveluprosessiin.

Kelan tulee edelleen selvittää työssäoloehdon täyttyminen, koska ehdotetun rahoitusratkaisun mukaan työttömyysvakuutusmaksutuottoja käytettäisiin jatkossakin vain palkansaajan työssäoloehdon täyttäneiden yleistuen saajien etuuden rahoitukseen. Lisäksi työssäoloehdon täyttyminen nollaisi kotikunnan rahoitusvastuun perusteena olevan etuuspäivien kertymän myös työttömyyskassaan kuulumattomilla hakijoilla. Työttömyyskassaan kuuluvilta yleistuen saajilta työssäoloehto täytyisi edelleen tutkia siksi, että heille työssäoloehdon täyttyminen mahdollistaa siirtymän ansiopäivärahalle.