Hyppää sisältöön

Etusivu Yhdistelmä­vakuutusta koskeva valmis­telu etenee

Yhdistelmä­vakuutusta koskeva valmis­telu etenee

Aiheet

  • Ansioturva

Hallitus on linjannut puoliväliriihessä, että osa-aikayrittäjien sosiaaliturvaa parannetaan ottamalla käyttöön yhdistelmävakuutus. Uudella vakuutuksella vahvistetaan sekä yrittäjänä että työntekijänä työskentelevien toimeentuloturvaa. Uudistus parantaa toimeentulon turvaa erityisesti luovilla aloilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut yhdistelmävakuutusta koskevan mallin aiemmin keväällä. Yhdistelmävakuutuksen voimaantuloa ryhdytään nyt valmistelemaan ja hallituksen esityksestä järjestetään myöhemmin lausuntokierros. Mahdollisesta yhdistelmävakuutuksen voimaantulon ajankohdasta  ei ole tässä vaiheessa vielä tarkempaa tietoa.

Yhdistelmävakuutuksen tarkoituksena on parantaa niiden henkilöiden ansioturvaa, jotka työskentelevät vuoroin tai rinnakkain yrittäjänä ja palkansaajana. Kyseessä on uuden tyyppinen työttömyysvakuutus, jonka työssäoloehdossa voitaisiin huomioida sekä palkkatuloa että yrittäjätuloa. Tarkoituksena on parantaa niiden henkilöiden ansioturvaa, jotka jäävät nykymallissa ansioturvan ulkopuolelle. Yhdistelmävakuutus toimii myös lisävakuutuksena niille, jotka jo nykyisellään ovat ansioturvan piirissä joko yrittäjänä tai palkansaajana.   

Yhdistelmävakuutus kattaisi kaikki työttömyysturvalaissa tarkoitetut yrittäjänä ja palkkatyössä työllistymisen yhdistelmätilanteet ja palkkatyössä tai yrittäjänä ja omassa työssä työllistymisen tilanteet. Tarkoituksena on kohdistaa yhdistelmävakuutus mahdollisimman laajalle joukolle ja siten esityksen mukaan palkkatyöhön tai yritystoimintaan olisi mahdollista yhdistää myös eräitä perhehoitotilanteita sekä MYEL-vakuutettu apurahatyöskentely ja työkorvauksella tehtävä toimeksianto. 

Ehdotuksen mukaan yhdistelmävakuutuksen työssäoloehto on 12 kuukautta 28 kuukauden tarkastelujakson aikana. Yhdistelmävakuutuksen työssäoloehdossa laskettaisiin kalenterikuukauden tasolla yhteen yrittäjätulo, tulo omasta työstä, apurahasta tai työkorvauksesta sekä palkkatulo. Työssäoloehtokuukausi täyttyy, jos tulo on vähintään 930 euroa kuukaudessa.  

Yrittäjätulo huomioidaan lähtökohtaisesti YEL-vakuutuksen mukaisena työtulona. Jos henkilöllä ei ole pakollista YEL-vakuutusta, tulo voitaisiin huomioida vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen tulona. Mikäli henkilöllä ei pakollista tai vapaaehtoista eläkevakuutusta, yhdistelmävakuutuksessa vakuutettava tulo perustuisi henkilön työttömyyskassalle ilmoittamaan työpanoksen arvoon. Vakuutustulon tulee olla kuitenkin vähintään 1200 euroa vuodessa. Vakuutustulo olisi voimassa 12 kuukautta ja tuloa olisi mahdollista muuttaa kerran vuodessa. 

Päivärahaa saadakseen hakijan tulee täyttää jatkossakin muut päivärahan saamisen edellytykset, kuten työvoimapoliittiset edellytykset.  

Yhdistelmävakuutuksen tarjoaminen olisi työttömyyskassalle vapaaehtoista. Muistio sisältää myös mallin yhdistelmävakuutuksen rahoituksesta.  

Lisää aiheesta:

Työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen mallin valmistelu

Miten yhdistelmävakuutus parantaisi työttömyysturvaa muuttuvassa työelämässä?